Agricultura

UE ar putea inregistra cel mai scazut volum al recoltei de porumb, din ultimii 15 ani

Recoltarea porumbului in Uniunea Europeana este in plina desfasurare, iar munca de teren confirma pagubele extinse produse de seceta care, conform analistilor, ar urma sa duca la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani al recoltei, transmite Reuters.

In Romania, care concureaza cu Franta pentru titlul de cel mai mare producator de porumb din UE, recolta deja este afectata in diferite grade.

“Porumbul a fost cereala cea mai afectata de seceta anul acesta, desi in zonele unde am putut mentine temperaturi adecvate prin irigatii randamentele sunt in regula”, a declarat ministrul roman al Agriculturii, Petre Daea, pentru Reuters.

El nu a dat estimari privind productia, dar a spus ca recolta ar putea acoperi necesitatile interne si ar permite exporturi reduse.

Seceta istorica si valurile succesive de caldura din Europa au afectat porumbul in timpul perioadei esentiale de crestere din vara, iar ploile in ultima luna par sa fi sosit prea tarziu.

“In Uniunea Europeana, impactul secetei, in pofida unor reprize de ploaie, a facut ca perspectivele privind randamentul culturilor sa fie slabe”, a avertizat organismul de monitorizare a recoltelor AMIS.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a inrautatit prognoza privind recolta de porumb ablocului comunitar la 55,5 milioane de tone, unii analistii avertizand ca ar putea fi cel mai scazut volum din 2007.

Cea mai afectata ar putea fi Ungaria, saptamana aceasta Ministerul Agriculturii estimand o scadere de peste 50% a recoltei fata de 2021, la 3 milioane de tone.

Importurile totale de porumb ale UE in 2022/2023 ar urma sa se situeze la 21 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, a previzionat Comisia Europeana In Franta, unde se asteapta cea mai scazuta productie din ultimele trei decenii, cele mai afectate au fost culturile care nu au fost irigate, acestea reprezentand doua treimi din suprafata plantata.

Organizatia AGPM previziona saptamana aceasta o productie de 10 milioane de tone, in linie cu previziunile pietei si sub prognozele Ministerului Agriculturii, de 11,3 milioane de tone, care ar fi deja cel mai scazut nivel din ultimii 32 de ani.

In Italia, datele indica un declin de 40% al recoltei fata de anul trecut, in timp ce unele campuri sunt abandonate din cauza secetei, a anuntat Lorenzo Bazzanam, economist sef la Coldiretti.

In Germania, unde recoltarea este aproape finalizata, se estimeaza o scadere de 19%, la aproximativ 3,5 milioane de tone, sustin analistii.

In schimb, in Polonia, unii analisti se asteapta ca productia de porumb sa depaseasca nivelul din 2021, in urma majorarii suprafetelor cultivate si a impactului moderat al secetei.