Bauturi

Franta se asteapta la o crestere cu 18% a productiei de vin in 2022

Productia de vin a Frantei ar urma sa urce pana la 44,6 milioane de hectolitri in acest an, cu 18% mai mult decat productia afectata de inghet din 2021, a anuntat vineri Ministerul francez al Agriculturii, in conditiile in care culesul viei a inceput mai devreme in acest an din cauza secetei si se apropie de sfarsit, informeaza Reuters.

Cifra avansata vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris este peste estimarile anterioare de 44 milioane de hectolitri si cu 4% peste media din ultimii cinci ani.

Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Potrivit Ministerului francez al Agriculturii, culesul viilor in regiunea Champagne s-a incheiat cu aproximativ 12 zile mai repede decat media din ultimii 10 ani iar productia totala este asteptata sa se dubleze, comparativ cu cea de anul trecut, gratie unor conditii meteo favorabile.

In regiunea Bordeaux, unde culesul viilor s-a incheiat la finele lunii septembrie, productia de vin este prognozata sa fie cu 5% sub media multianuala, din cauza secetei care a afectat cresterea strugurilor, la care s-au adaugat frigul din primavara si caderile de grindina din luna iunie, care au afectat unele plantatii.

Regiunea Alsacia din estul Frantei precum si regiunile din sud-vestul Frantei au fost si ele afectate de o seceta prelungita, astfel ca productia lor de vin este prognozata sa fie cu 11%, respectiv 21% sub mediile multianuale.

Vinul este cel mai important produs agricol al Frantei si in mod normal Franta, Spania si Italia concureaza pentru titlul de cel mai mare producator mondial de vin.