Daea a anuntat reluarea activitatii Casei de Comert Unirea, dupa trei ani de pauza

Activitatea Casei de Comert Agroalimentar Unirea a fost reluata sambata, dupa trei ani de intrerupere, odata cu semnarea primului contract cu producatorii agricoli pentru 100 de tone de legume, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea targului de produse agroalimentare romanesti din curtea institutiei.
“Astazi am satisfactia reluarii unei activitati care intamplator a inceput in octombrie 2019 si iata ca o repunem in planul acesta al implinirii tot in octombrie, dar din nefericire, dupa 3 ani. E vorba de a pune in miscare Casa de Comert Agroalimentar Unirea. Astazi, aici, se va semna primul contract intre Casa de Comert si producatorii agricoli, pentru a pune in miscare 100 de tone de legume. Felicitari pentru aceasta activitate pe care am avut-o de-a lungul vremii, dar felicitari pentru implinirea acestui act exceptional pe care astazi am tinut neaparat sa-l botezam in curtea Ministerului Agriculturii, aici unde interesul a izvorat si activitatea s-a desfasurat pentru a putea fi bine pentru producatori agricoli”, a precizat Daea.
El a transmis ca, de-a lungul vremii, “Casa de Comert Unirea s-a mutilat din punct de vedere juridic”, dar urmeaza sa “porneasca la drum”, cu multa munca si mult efort.
“N-a fost usor, extrem de greu, pentru ca de-a lungul vremii s-a mutilat si din punct de vedere juridic aceasta Casa de Comert si a trebuit sa lucram sa o punem in spatiul juridic si, evident, sa mobilam structurile de comanda si de executie in asa fel incat sa porneasca la drum. Avem aici conducerea societatii, dar avem aici primul pas pe care trebuie sa-l continuam. Nu va fi usor. De aceea trebuie multa munca, multa, mult efort, dar in acelasi timp foarte mult interes. Sunt sigur ca in acest cuplaj al interesului national vom gasi solutiile pentru a reduce importurile, pentru a putea furniza hrana tarii, cultivand-ne terenul, ingrijind animalele. Si ati vazut pe acel panou in care sclipeste munca celor care nu se vad, dar care se aud si se simt, se aud cand nevoia apare si se simt atunci cand e nevoie de hrana. Iar acei oameni minunati pe care ii prezentam intr-un mod cu totul si cu totul deosebit sunt cei care ne asigura hrana de zi cu zi. Va salut pe toti si va indemn sa ramanem in acest tipar al preocuparii statale. Spun preocuparii statale, pentru ca cu hrana nu-i de jucat”, a transmis ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, primele produse ale Casei de Comert Unirea vor ajunge in zilele urmatoare in lanturile de magazine Carrefour si Metro, iar ulterior si in alte retele de magazine.
“Casa de Comert este acea structura economica, o societate comerciala cu capital integral de stat, care preia produsele de la producatorii care n-au posibilitatea sa vanda direct, le introduce in magazine, pe retelele de distributie, in asa fel incat intreaga cantitate pe care o produc producatorii agricoli sa se regaseasca in magazine. In prima faza am agreat aceasta relatie comerciala cu Carrefour si cu Metro. Vor fi toate celelalte, cu siguranta, pentru ca acesta este interesul nostru. Iata, astazi a inceput prima tranzactie pentru 100 de tone de dovleci dulci care se vor duce la o unitate de prelucrare. Este primul pas”, a adaugat Petre Daea.
El a explicat ca producatorii vor incheia contracte cu Casa de Comert pentru cantitatile de produse pe care le au, societatea va plati la livrare, in asa fel incat acestora sa le fie asigurata valorificarea, iar ulterior aceasta va distribui produsele in lanturile de magazine.
“Lucrurile au intrat in linie dreapta. De aici incolo, in fiecare zi Casa de Comert va desfasura activitatea aceasta comerciala, incepand a distribui in lanturile de magazine, supermarketuri, cu sigla pe care o sa o vedeti, sub marca Casei de Comert. Producatorii aduc produsele, pentru inceput, in supermarket-uri, plata se va face direct de catre Casa de Comert, in asa fel incat fermierul sa si plece cu banii acasa. (…) Preturile vor fi agreate in primul rand de producator si apoi societatea stabileste pretul cu lanturile de magazin. Casa de Comert este atenta, pe de o parte, la preluarea intregii productii, iar pe de alta parte, sa le aduca la preturi convenabile pentru consumatori.Vor fi toate produsele, legume, fructe, inclusiv produsele acestea pe care le-ati vazut dumneavoastra aici”, a subliniat seful MADR.
Pe de alta parte, ministrul a precizat ca producatorii nu vor trebui sa respecte alte conditii de eligibilitate fata de cele pe care le au cand vand marfa in piata. “Ei trebuie sa produca, sa aranjeze produsele respective, sa le sorteze, sa le pune in ladite. Toate calitatile se iau de catre Casa de Comert, pentru ca in practica te intalnesti cu produse de diferite calibre. Nu sunt conditii deosebite de eligibilitate, sunt aceleasi, daca s-ar duce cu produsele in piata”, a mai spus el.
Daea sustine ca in viitor este posibil sa fie deschise magazine proprii ale Casei de Comert, asa cum au fost la debutul acestui proiect, dar acest lucru se va face in timp, “pentru ca nu este usor in momentul in care ai distrus magazine si ai distrus practic toata structura de de conducere si executie a Casei de Comert”.
Ministrul Agriculturii a deschis sambata targul organizat in curtea institutiei cu ocazia “Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare Romanesti”, care se sarbatoreste anual pe 10 octombrie. El a trecut pe la toti producatorii, a degustat si a cumparat diverse produse.
MADR a lansat o ampla campanie de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimentele de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea “Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.
In perioada 8 – 10 octombrie 2022, la nivelul intregii tari, au fost organizate peste 100 de targuri si evenimente.