Food

Industria alimentara din Franta schimba retetele din cauza cresterii pretului oualor  

Dublarea pretului oualor in Franta, din cauza exploziei preturilor la nutret si energie precum si a lipsei livrarilor ca urmare a gripei aviare, a determinat unele companii alimentare sa isi reduca productia sau sa schimbe retetele, au declarat mai multi producatori de oua intervievati de Reuters.

Atat Uniunea Europeana cat si SUA s-au confruntat in acest an cu una din cele mai grave crize de gripa aviara din istorie, astfel ca zeci de milioane de pasari din ambele regiuni au trebuit sa fie sacrificate.

Pe cale de consecinta, productia de oua, care a urcat pana la 1.500 de miliarde in 2021, ar urma sa scada pentru prima data in istorie in 2022, avand in vedere ca in SUA a scazut deja cu 4,6%, in UE cu 3% iar in Franta, cel mai mare producator de oua al blocului comunitar, se inregistreaza o scadere de 8%, sustine organizatia reprezentativa a producatorilor de oua din Franta, CNPO.

“Suntem intr-o situatie fara precedent. Cu prilejul crizelor precedente ne-am indreptat spre importuri, in special din SUA, insa in acest an situatia este dificila peste tot”, spune vicepresedintele CNPO, Loic Coulombel.

Aceasta scadere a productiei de oua vine intr-un moment in care exista o cerere mare din partea consumatorilor pentru oua, vazute ca o sursa ieftina de proteine intr-o perioada de inflatie accelerata.

“Neputand transfera cresterile de preturi, unele companii au inceput deja sa modifice retetele sau au oprit liniile de productie. Ai nevoie de multe oua pentru a face prajituri”, a spus Loic Coulombel.

O modificare a retetei poate fi facuta prin utilizarea altor tipuri de oua, reducerea volumului utilizat sau, mai rar, renuntarea la oua in schimbul unor alternative precum proteinele din mazare sau lapte.

Pretul la oua in supermarketurile din Franta a crescut cu aproximativ 15-20% de la inceputul anului, dupa o lege care indexeaza preturile alimentelor din supermarketuri cu preturile la nutreturi pentru producatori.

Insa, pe piata spot din Franta, kilogramul de oua se vindea miercuri pentru 2,2 euro, mai mult decat dublu fata de inceputul anului si cu aproximativ 65% peste pretul mediu pentru acest moment al anului, a spus Coulombel. Potrivit acestuia, este posibil ca pana la finele anului sa fie depasit precedentul record de 2,3 euro pe kilogram, avand in vedere cererea crescuta de oua la finalul anului, dar chiar si asa preturile vor fi mai mici decat cele spot din SUA, care in prezent sunt deja la 4,24 euro pe kilogram.