Fermierii au recoltat 9 milioane de tone de grau, o productie care asigura necesarul de consum

Productia de grau obtinuta in acest an “inmagazinata si aflata sub cheie” este de peste 9 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care a adaugat ca recolta asigura necesarul de hrana al tarii si disponibilitati pentru export.
“Vreau sa felicit, in primul rand, cultivatorii de grau, care in anul acesta deosebit au putut sa obtina o productie inmagazinata si aflata sub cheie, care asigura necesarul de hrana al tarii si disponibilitati pentru export. Este o productie care a dat dimensiunea preocuparii si in acelasi timp a priceperii fermierilor, folosindu-se de dotarile pe care le-au putut avea si le-au putut folosi, evident, in spatiul acesta deschis, unde timpul te mana spre o decizie rapida si spre o actiune concreta. La incheierea recoltarii, fermierii au adunat 9 milioane de tone de grau, ceea ce inseamna o productie care se inscrie in rezultatele obtinute de-a lungul vremii, cu exceptia anului 2021, unde a fost un salt de peste 10 milioane de tone”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o conferinta de profil.
Potrivit sursei citate, si in cazul culturii de floarea soarelui, unde recoltatul este aproape de final, rezultatele vor “satisface nevoile tarii si disponibilitatile pentru export”, in timp ce la porumb vor exista cantitati mult mai mici pentru export.
“Suntem in apropierea finalizarii recoltatului la floarea-soarelui. Productiile obtinute pana la aceasta data ne dau posibilitatea sa afirmam ca exista si aici in conditii grele, rezultate care sa satisfaca nevoile tarii si disponibilitatile pentru export. La cultura porumbului, aceasta a fost mai mult afectata. Fermierii stiu acest lucru. Ea a fost salvata pe suprafetele aflate in perimetrul irigabil si pe anumite zone unde precipitatiile au cazut in anumite cantitati, in perioade diferite de vegetatie, tinand intr-un confort hidric planta, iar productia care se estimeaza ne da posibilitatea noua sa afirmam astazi ca vom avea necesarul pentru consumul intern, dar o cantitate mult mai mica pentru export. Si cand ma refer la export, ma gandesc la faptul ca Romania, aflandu-se in bazinul Marii Negre, intr-o competitie cu doua state fanion, intelegand aici Rusia si Ucraina, state care au un aport deosebit la export, Romania fiind a treia tara si a doua din Uniunea Europeana cu potentialul acesta de a exporta cereale, anul acesta nu va avea posibilitatea sa exporte cantitatea pentru care fermierii au lucrat si noi ne-am asteptat, din cauza conditiilor pe care le cunoasteti”, a explicat seful MADR.
El a adaugat ca in aceasta perioada se lucreaza intens in camp pentru insamantarea culturilor de toamna, fiind deja finalizat semanatul la rapita.
“Am trecut pe teritoriul tarii la insamantarea culturilor de toamna, in asa fel incat sa putem spera la rezultate bune pentru anul agricol 2022/2023. La aceasta data semanatul la rapita in Romania s-a incheiat. Este un plus de suprafata fata de anul trecut, de aproape 60.000 hectare, am depasit 530.000 hectare insamantate. Starea de vegetatie este cunoscuta, e diferita de la o zona la alta, functie de epoca de semanat, de conditiile care au aparut dupa aceea, intr-un cuvant, este o situatie care ne da speranta ca aceasta cultura va intra bine in iarna si vom vedea cum se va comporta vremea in asa fel incat sa ajungem la recoltat cu aceasta cultura si fermierii sa-si aduca in buzunarul lor castigul pe care-l nutresc si pentru care lucreaza. S-a inceput semanatul si la la grau si suntem undeva la peste 30% la orz si la orzoaica.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a participat marti la Gala Fermierilor din Romania, eveniment organizat de PRIAevents, la Academia de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti.