Legislatie

Sistemul de garantie-returnare va fi functional din noiembrie 2023

Termenul pentru finalizarea investitiilor la sistemul de garantie – returnare va fi 30 noiembrie 2023, conform unei hotarari aprobate in sedinta Guvernului, anunta ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna.

“Anul trecut am aprobat o hotarare de guvern prin care am dispus implementarea acestui sistem in Romania. Suntem in momentul de fata in stadiul in care avem compania RetuRO, licentiata pentru implementarea acestui sistem. Compania a facut primele angajari, a demarat discutiile cu bancile finantatoare, a inceput dezvoltarea sistemului informatic in care anul acesta deja se vor inscrie si producatorii, si retailerii cu cantitatile de ambalaje puse pe piata de fiecare producator sau de fiecare retailer in parte. Aceste lucruri sunt deja intr-o faza avansata. Astazi am modificat hotararea de guvern pentru a stabili termenul final de 30 noiembrie 2023 pentru finalizarea investitiilor”, a aratat ministrul, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria.

El a mentionat ca au fost deja instalate o parte din echipamentele automate pentru colectarea ambalajelor, asa-numitele Reverse Vending Machines (RVM).

“Sunt in momentul de fata peste 1000 de RVM-uri, acele automate care vor fi instalate la retaileri, deja in tara. Unele dintre ele sunt instalate deja, altele sunt in faza de productie. Piata internationala a suferit cateva bulversari in urma razboiului si aici au fost afectate termenele de livrare si cele de pret asumat. In cazul in care producatorii nu se inscriu, am stabilit care sunt sanctiunile pentru punerea pe piata a ambalajelor din sistemul SGR fara marca SGR si am operat modificarile de rigoare pentru a putea finaliza implementarea in aproximativ 12 luni”, a precizat ministrul Mediului.

Pe 20 iuile, Barna Tanczos anunta ca a fost aprobata alocarea a un milion de lei pentru intrarea statului roman, cu un procent de 20%, in actionariatul societatii care va gestiona Sistemul Garantie-Returnare (SGR), subliniind ca le-a transmis asociatiilor din cadrul societatii ca este inacceptabil termenul de un an si jumatate pentru implementarea acestui sistem in Romania.

Ministrul Mediului mentiona ca, intre timp, multi retaileri au inceput sa achizitioneze acele automate care vor prelua ambalajele si vor acorda tichetul de 50 de bani sau bani efectivi pentru ambalajele depuse si returnate.

Guvernul a adoptat, pe 4 octombrie 2021, hotararea care reglementeaza Sistemul Garantie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, prin care se plateste o garantie de 50 de bani pentru orice ambalaj de bautura achizitionata.

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri si 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase.

De asemenea, actul normativ prevedea, in forma initiala, ca, dupa selectarea operatorului national de sistem, intreaga infrastructura sa fie finalizata in luna octombrie 2022.

Compania RetuRO Sistem Garantie Returnare a devenit administratorul sistemului de garantie-returnare din Romania, printr-o hotarare de guvern emisa in 24 august.