Daea: Vom instala panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigatii din Romania

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a anuntat marti ca intentioneaza sa instaleze cu bani europeni panouri fotovoltaice plutitoare pe canalele de irigatii din Romania, pentru a reduce consumul de energie si evaporatia.
“In fiecare saptamana avem intalniri de lucru cu ministrul Marcel Bolos (ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene n.r.) Este a 12-a intalnire astazi pe care o vom avea cu specialistii dansului de la minister si cu specialistii nostri din minister, pentru a pune – si suntem destul de avansati – in pagina de solicitare a banilor europeni un proiect de investitii in domeniu, care sa raspunda la cele trei intrebari: cum reduceti consumul de energie, cum reduceti pierderile prin infiltratii, cum reduceti pierderile prin evaporatie, in asa fel incat planta sa fie alimentata cu apa si fiecare picatura sa fie folosita. Avem conceptul, avem proiectul, avem produsul practic in faza finala, prin care asiguram modernizarea statiilor de pompare pentru reducerea consumului, pentru impermeabilizarea canalelor si pentru a reduce consumul de energie. Vom pune pe canalele de irigatii ale tarii panouri fotovoltaice plutitoare, in asa fel incat sa cream, pe de o parte, independenta sau sa reducem consumul de energie, iar pe de alta parte, sa putem reduce, tehnic vorbind si demonstrand, evaporatia pana la 70%”, a declarat Petre Daea, la un eveniment de profil.
Acesta sustine ca pentru implementarea unui astfel de concept se lucreaza cu cei mai buni specialisti, inclusiv cu cei care au oferit asistenta tehnica si altor tari care au avut succes din acest punct de vedere.
“In acest sens suntem pusi in dispozitivul de lucru cu sumele stabilite prin Planul National Strategic pentru a putea reface sistemul secundar de irigatii, acolo unde sunt organizatii de udatori si pentru care am stabilit o suma importanta de 400 de milioane de euro. La aceste doua ramificatii ale sistemului adaugam, pentru prima data, acea necesara interventie in sistemele locale, in asa fel incat acolo unde nu este posibil, dar sursa de apa exista, sa putem crea sisteme locale pentru fermieri, punandu-le la dispozitie bani prin PNS pentru a putea completa tabloul de interventie, asigurand apa pentru zonele unde avem evident surse de apa”, a explicat Daea.
Ministrul Agriculturii a transmis ca importanta investitiilor in refacerea sistemului de irigatii a putut fi vazuta “mai mult ca oricand in acest an, acolo unde s-a putut iriga”, avand in vedere seceta extrema care a afectat culturile agricole.
“Din nefericire, n-am reusit ani de zile sa ne respectam cadenta actiunilor de refacere a sistemului de irigatii. Spuneam ca acolo unde am putut aduce acest factor de vegetatie la radacina plantei, rezultatele se vad. Acest obiectiv formidabil al tarii este astazi intr-un dispozitiv juridic care nu mai poate fi nici schimbat, nici inlocuit sau mai bine zis, ocolit, nu inlocuit, ca inlocuit poate sa fie. De ce spun acest lucru? Pentru ca, prin legea 236, Parlamentul Romaniei a aprobat o suma importanta de 1,5 miliarde de euro pentru a reface sistemul de irigatii pana la concurenta suprafetei de 2,6 milioane hectare intr-o perioada determinata de timp, pana in 2027. Spun ca el nu mai poate fi ocolit, intrucat am pus in miscare o Hotarare de Guvern, prin care stabilim exact care sunt obiectivele de investitii in Romania si care este termenul de executie a acestor obiective. Practic, astazi fiecare fermier, si spun acest lucru bizuindu-na pe faptul ca am avut intalnirile cuvenite cu fermierii din zonele unde se fac investitii, fiecare fermier stie ce obiectiv de investitii are”, a adaugat el.
In opinia sefului MADR, realizarea acestor obiective de investitii trebuie sa se desfasoare odata cu irigarea culturii, iar in acest sens au fost stabilite “foarte clar in teren” prioritatile si ordinea de executare a investitiilor in acord cu fermierul.
“Realizarea obiectivului de irigatii in Romania trebuie sa se desfasoare odata cu irigarea culturii, pentru ca aceasta este situatia. Practic, ai suprafete care sunt cultivate si trebuie sa le dai apa, dar ai si plan de investitii pe care trebuie sa-l executi direct in camp. In atare conditii, noi am stabilit foarte clar in teren, care sunt prioritatile sau mai bine zis care este ordinea de executare a investitiilor puse de acord cu fermierul, in asa fel ca fermierul sa stie ca intr-un loc anume, pe o distanta anume, a canalului de aductiune sau de distributie, se executa lucrari intr-o anumita perioada de timp. Fermierul stie ce culturi sa puna in conditiile in care acolo nu este apa si se duce cu acele culturi pretabile pentru a iriga in zonele active, unde se pot pune in miscare sistemele de irigatii”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Acesta a participat la Gala Fermierilor din Romania, eveniment organizat de PRIAevents, la Academia de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti.