Subventii

Ministerul Agriculturii plateste peste 56 mil. lei producatorilor din sectorul vegetal

Producatorii agricoli din sectorul vegetal vor primi sprijinul financiar de peste 56,4 milioane de lei pentru sustinerea unor cheltuieli angajate in perioada 24 februarie – 12 august 2022, a informat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Potrivit sursei citate, valoarea grantului financiar unitar este de 875 lei/hectar, echivalentul sumei de 176,80 euro/hectar, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru un euro.

Suma care se acorda beneficiarilor este obtinuta prin inmultirea grantului financiar unitar, exprimat in lei/hectar, cu suprafata declarata cu plantatii pomicole pe rod si/sau cu arbusti fructiferi si/sau cu plantatii viticole pe rod cu struguri pentru vin, din Cererea unica de plata 2022, exprimata in hectare, iar valoarea maxima este de 175.000 lei/beneficiar.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin APIA, va plati in total peste 56,4 milioane lei solicitantilor care au accesat aceasta forma de ajutor de stat, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 1032/18.08.2022, din finantare externa nerambursabila, conform Anexei la Regulamentul delegat (UE) 2022/467.

Obiectivul acestei scheme de sustinere financiara l-a reprezentat asigurarea unui grant financiar producatorilor agricoli din sectorul vegetal pentru sustinerea unor cheltuieli angajate in perioada 24 februarie – 12 august 2022.

Cheltuielile se refera la achizitia de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante si/sau produse de protectie a plantelor si/sau motorina, necesare in anul 2022 pe suprafetele cu plantatii pomicole pe rod si/sau cu arbusti fructiferi si/sau cu plantatii viticole pe rod cu struguri pentru vin, care utilizeaza eficient resursele, gestioneaza nutrientii si aplica metode de productie favorabile mediului si climei prin activitatea agricola de intretinere a plantatiilor pe care o desfasoara.