Zootehnie

Romania a sustinut la Bruxelles interesele crescatorilor de taurine si de vaci de lapte

Romania a sustinut luni, in Consiliul Agricultura si Pescuit de la Bruxelles, interesele crescatorilor de taurine si de vaci de lapte, care trebuie sa fie in centrul politicilor agricole din tara noastra sprijinite din fonduri europene, dar si din bugetul national.

‘Vaca de lapte constituie principala noastra sursa de lapte. Drumul spre abator este deschis si necesar pentru efectivele reforma, care si-au incheiat perioada de productie si reproductie, nu pentru animalele aflate in plina productie. Mecanismele de sprijin si sumele prevazute in PNS, pentru perioada care urmeaza, sustin cresterea efectivelor de vaci de lapte pentru mentinerea pe piata a celui mai valoros aliment. Sa fim increzatori in posibilitatile noastre si sa actionam impreuna pentru dezvoltarea acestui sector!’, a afirmat Petre Daea, ministrul Agriculturii, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Guvernul a alocat suma de 185.483.810 euro, in sedinta de saptamana trecuta, pentru crescatorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, iar din plafonul total, circa 114.129.810 euro vor merge pentru specia bovine (bivolite de lapte, taurine de carne si vaci de lapte).

‘Iar acum, pentru a veni in intampinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeana a aprobat, in premiera, avansul in procent de 70%, incepand cu data de 16 octombrie, astfel incat crescatorii de animale sa faca fata conditiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai’, se mentioneaza in comunicat.

Momentul dificil pe care il traverseaza zootehnia poate fi depasit prin sustinerea vacilor cu lapte, prin sprijinul cuplat (300 euro/cap de animal), prin ANT (105 euro/cap de animal), masuri de bunastare (100 euro/cap de animal), care se vor acorda in perioada urmatoare prin PNS, arata sursa citata. Acest subiect a fost abordat luni, in cadrul intrevederii pe care ministrul Petre Daea a avut-o cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pe probleme de agricultura.

‘S-au realizat multe si importante obiective de investitii in acest domeniu cu stricte conditii de biosecuritate, procesul de ameliorare ne-a adus la cel mai ridicat nivel de performanta comparabil cu cele mai bune rezultate existente in UE. Interpretarile momentului nu trebuie sa ne abata de la drumul performantei si al eficientei pe care trebuie sa-l continuam pentru binele fermierilor si al consumatorilor romani’ , se mai arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.