Eveniment

Aproape 1.000 de participanti la targul Profi dedicat producatorilor locali

Pe 23 si 24 septembrie, satul sibian Apos a gazduit primul eveniment dedicat de magazinele Profi producatorilor locali si descoperirii patrimoniului cultural. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentara a acestei localitati, targul producatorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai traditiilor si naturii, producatori pasionati si mestesugari priceputi.

“E o perioada dificila pentru producatorii locali deoarece deocamdata puterea de cumparare a romanului nu-i permite sa cumpere produse artizanale care normal ar trebui sa aiba preturi mai ridicate”, a declarat Calin Costinas, Director General Adjunct Profi. „Este normal ca noi, cel mai mare angajator, firma romaneasca prezenta doar in Romania, sa nu fim critici intr-un sistem care nu functioneaza, ci sa incercam sa-l facem sa functioneze. Putem sa il facem sa functioneze atunci cand trecem de la declaratiile de patriotism si incepem a cumpara produse romanesti.“

Invitati de seama la eveniment au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei si Alteta Sa Principele Radu al Romaniei, precum si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, parlamentari, oficialitati.

“Bunatatile romanesti, cunoscute noua dar mai putin cunoscute altora, au nevoie sa fie sprijinite pentru ca afacerile mici de familie nu au cum sa patrunda in marea piata decat daca au sprijin si intelegere si respectul celorlalti,” le-a spus participantilor Alteta Sa Principele Consort Radu. “Considerati-ne foarte insufletiti sprijinitori ai proiectelor dumneavoastra”.

Pagina de Facebook Familia Regala a Romaniei mentioneaza ca “Asociatia Casa Majestatii Sale si Profi incurajeaza produsele locale, producatorii si familiile acestora care duc mai departe retetele traditionale originale”.

Evenimentul face parte din seria de actiuni de responsabilitate sociala care se desfasoara sub umbrela Profi – Punem suflet, si include piloni precum sustinerea producatorilor locali, pastrarea si promovarea traditiilor gastronomice si a patrimoniului cultural din satele romanesti.

Aproape 1.000 de vizitatori au dat curs invitatiei de a participa la aceasta sarbatoarea dedicata traditiilor pastrate cu sfintenie in micul sat transilvanean. Ei s-au bucurat de pranz cu bunatati provenite de la producatori autohtoni, de activitati pentru copii, concerte de muzica folk, demonstratii ecvestre, plimbare cu caii si poneiul de la herghelia locala, dezvoltata la vechea casa parohiala in urma unei investitii de 200.000 de euro din fonduri europene. Oaspetii au putut vizitat Biserica Evanghelica si singura tiglarie traditionala din regiune, reconstruita cu sprijinul The Prince’s Foundation,  asociatie al carei presedinte este Regele Charles al III-lea. Tigla de aici se modeleaza dupa o metoda pastrata din generatie in generatie timp de sute de ani.

Cu aceasta ocazie, a fost anuntat in premiera proiectul digital Via Profi, menit sa sustina producatorii locali in mediul virtual, proiect ce urmeaza sa devina operabil in viitorul apropiat.

Sanatatea constituie si ea un pilon al campaniilor de responsabilitate sociala realizate de Profi. Impreuna cu Asociatia pentru Anestezie si Terapie Intensiva „Aurel Mogoseanu”, initiata la Timisoara de Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, Prof. Dr. Dorel Sandesc, Profi ofera locuitorilor din mediul rural acces gratuit la analize si consultatii medicale. In cadrul evenimentului de la Apos, circa 60 de localnici au beneficiat de consult si analize medicale oferite de o caravana medicala organizata cu aceasta ocazie.

Cu peste 1.600 de magazine integrate si partener aflate in peste 750 de localitati si cu mai bine de 27.000 de angajati, Profi este cel mai mare angajator privat din Romania.