Food

Fermierii italieni isi depoziteaza fructele in pesteri pentru a reduce consumul de electricitate

Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigiderele naturale din pesterile sapate sub un deal pentru a-si depozita recolta intr-un mediu controlat care mentine o temperatura constanta in toate anotimpurile, transmite Reuters.

La trei sute de metri sub livezile de meri din Predaia, un mic oras din regiunea Trentino, grupul Melinda a pus la punct 34 de spatii de refrigerare in vaste pesteri unde poate pastra 12-13% din productie si in acelasi timp sa isi reduca costurile cu energia electrica.

In aceste spatii de depozitare din pesteri, merele sunt tinute in cutii de plastic si manipulate de muncitori cu motostivuitorul.

“Din punct de vedere al impactului asupra mediului, am vazut mai multe avantaje si beneficii. Unul este cu siguranta in termeni de energie pentru ca in urma unui test pe care l-am facut anul trecut am masurat o economie de electricitate de 32%”, a spus Mauro Erlicher, managerul depozitului subteran.

In prezent, in aceste pesteri sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, o cifra care ar urma sa ajunga la 40.000 de tone in viitorul apropiat.

Erlicher a explicat ca marile spatii de depozitare la rece de la suprafata utilizeaza panouri de tip ‘sandwich’ cu izolatie si mai multe straturi de metal pentru a pastra temperatura scazuta in interior. In cazul pesterilor subterane, roca actioneaza ca un panou sandwich, “cat mai natural posibil”.

Inainte ca pesterile sa fie utilizate, roca este racita cu ajutorul gazelor pana la o adancime de 5-7 metri, ceea ce inseamna ca pestera poate mentine o temperatura constanta de un grad Celsius.

In conditiile in care la suprafata vara se apropie de sfarsit, fermierii au inceput recoltatul merelor din livada, o operatiune care va continua timp de 30-40 de zile.

Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a spus ca initial a fost sceptic cand a auzit de ideea depozitarii in pestera dar a fost convins de rezultate. “Am ezitat la inceput, apoi ne-am dat seama ca functioneaza pentru ca permite o mare economie de energie si este foarte sustenabil. Speram sa putem continua cu proiectul nostru”, a spus Loris Calliari.