Zootehnie

Presedintele CJ Suceava: Septelul de vaci de lapte, in pericol sa dispara

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu crescatorii de animale din zona de munte, ca trebuie sustinut acest sector in conditiile in care se preconizeaza o criza majora a laptelui, solicitand Ministerului Agriculturii solutii in acest sens.

“Consider ca trebuie urgent incurajat si sustinut acest sector. Daca nu se iau masuri in perioada urmatoare, septelul de vaci cu lapte dispare, oamenii duc vitele la abator din cauza lipsei furajelor, iar refacerea acestui septel nu se poate face in 4-5 ani. De asemenea, o problema mare o au si procesatorii, care au ajuns sa cumpere laptele de la sute de kilometri distanta de judetul Suceava si socotesc ca trebuie urgent intervenit in acest sector”, a spus Flutur.

El a solicitat, totodata, Ministerului Agriculturii ca in noul Plan National Strategic sa nu se diminueze subventiile pe suprafata pentru zona montana si considera ca toate subventiile trebuie marite din bani europeni.

“In noul Plan National Strategic, pana in 2027, am cerut in mod expres sa nu se reduca subventiile in zonele montane, asa cum a aparut in spatiul public, deoarece populatia din aceasta zona se confrunta cu lipsa fortei de munca si cu depopularea satelor de munte”, a spus Flutur.

Potrivit presedintelui CJ Suceava, in toata Europa sunt recunoscute dezavantajele zonelor de munte, numite handicapuri naturale, respectiv fertilitatea terenurilor slaba, accesibilitatea greoaie, sezonul de vara redus, precum si imposibilitatea de infiintarea de culturi agricole, altele decat fanul si ca toate acestea trebuie compensate prin subventii.

“Am primit garantii ca se va tine seama de aceste probleme ridicate de mine, care nu sunt specifice doar judetului Suceava, ci intregii tari”, a mai aratat Flutur.