Agricultura

UE mizeaza pe noile tehnici genomice pentru a-si adapta agricultura

Ministrii europeni ai Agriculturii au cerut vineri adaptarea rapida a cadrului european de reglementare cu privire la Organismele Modificate Genetic, pentru a incuraja biotehnologiile care fac culturile agricole mai rezistente la schimbarile climatice, Bruxelles-ul promitandu-le ca va propune o modificare in 2023, informeaza AFP.

Un raport al Comisiei Europene, din luna aprilie 2021, recomanda modificarea regulilor drastice care incadreaza OMG-urile, considerandu-le “neadaptate” la tehnicile de editare a genomului, care permit dezvoltarea de soiuri de seminte rezistente la anumite ierbicide sau la seceta. Astfel de soiuri sunt cultivate experimental dar nu pot fi comercializate.

Cu prilejul reuniunii lor de la Praga, desfasurata in semn de omagiu sub figura cehului Gregor Mendel, parintele geneticii moderne, ministrii europeni ai Agriculturii au cerut ca aceste biotehnologii sa devina un instrument pentru combaterea schimbarilor climatice.

“Tehnicile de editare genomica sunt un instrument minunat pentru a face astfel incat culturile agricole sa aiba nevoie de mai putina apa, de mai putine produse fitosanitare si de ingrasaminte, sa fie mai rezistente”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades.

“Imediat ce aceste “noi tehnici genomice” vor permite asigurarea tranzitiei agro-ecologice si sa facem fata schimbarilor climatice, aceasta este o cale pe care trebuie sa o exploram”, a apreciat omologul francez Marc Fesneau.

Cu toate acestea, unele state membre se declara vigilente pentru ca acest nou cadru sa nu insemne o relaxare pentru Organismele Modificate Genetic.

“Slovacia se opune OMG-urilor, agricultura europeana nu are nevoie de ele. In schimb, suntem deschisi la noile metode de selectie genomica pentru ca suntem constienti ca trebuie imbunatatite soiurile la clima. Vrem sa discutam optiunile posibile”, a subliniat ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlcan.

“Nu vrem OMG-uri, insa noi vorbim aici de editare genomica. Va fi nevoie de o abordare prudenta care sa semene cat mai mult posibil cu metodele traditionale de selectie…Trebuie puse la punct soiuri mai rezistente la seceta, la frig, la daunatori”, a insistat ministrul ceh al Agriculturii, Zdenek Nekula, care a cerut o “analiza exhaustiva” inaintea oricarei decizii.

In acest context, comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, a promis ca va veni cu o propunere legislativa “in al doilea trimestru din 2023”.

“Pe termen lung, trebuie sa ne facem culturile mai rezistente. Ministrii au abordat in totalitare aceasta abordare, nu exista controverse cu privire la directia adoptata spre tehnicile genomice.

Propunerea noastra va fi bazata pe un solid studiu de impact. Trebuie sa fim extrem de atentie pentru a indeparta orice pericol pentru sanatatea publica, pentru mediu si pentru interesele economice ale fermierilor. De exemplu, va trebui sa protejam agricultura ecologica de orice impact negativ”, a insistat comisarul Janusz Wojciechowski.