Agricultura

CEC Bank sustine grupul Rodbun cu finantari de 30 milioane lei

CEC Bank a acordat linii de finantare in valoare cumulata de 30 milioane lei grupului de firme Rodbun, cel mai ambitios proiect antreprenorial din agricultura romaneasca, cu activitati de dezvoltare de noi soiuri si inovatie, retea de distributie pentru inputuri agricole, servicii si consultanta.

PCF Investment Banking a actionat in calitate de consultant financiar exclusiv al grupului de productie agricola in structurarea, negocierea si implementarea tranzactiei.

‘Suntem mandri sa sustinem business-uri agricole din Romania care se dezvolta si inoveaza. Iar Rodbun este un model de urmat: proiectele recente vizeaza dezvoltarea unor soiuri adaptate la noile conditii climatice, solutii digitale, servicii si suport pentru fermieri. Rodbun este un business romanesc solid care a crescut in mod constant de la an la an si care a reusit sa creeze o comunitate de fermieri in jurul sau si sa se dezvolte impreuna. Sectorul agribusiness este esential pentru economie si pentru siguranta aprovizionarii alimentare’, a declarat Bogdan Neacsu, director general CEC Bank.

La randul sau, Daniel Muntean, fondator Rodbun, a subliniat ca parteneriatul cu CEC Bank probeaza ‘o alianta strategica intre capitalul romanesc si interesele fermierilor romani’, care reprezinta o categorie esentiala pentru dezvoltarea economiei nationale si pozitionarea tarii noastre in elita productiva a Uniunii Europene.

‘Fermierii romani, pe care Rodbun ii reprezinta si ii deserveste cu mandrie, reprezinta un model pentru o adaptare de succes la rigorile inalte ale pietei europene si mondiale dupa 1989. Ei merita, din acest motiv, cele mai performante si moderne tehnologii, produse si servicii – iar CEC Bank contribuie direct la asigurarea acestora’, a spus Muntean.

CEC Bank este un partener de traditie al grupului Rodbun, fiind parte din consortiile bancare care au acordat finantari sindicalizate grupului Rodbun incepand din 2018 si este parte si din cel mai recent imprumut sindicalizat, in valoare de 278 milioane de lei, acordat in august 2021.

Anul acesta grupul Rodbun implineste 20 de ani si a devenit in prezent cel mai mare furnizor de inputuri agricole (seminte, ingrasaminte) pentru micii fermieri – cu peste 6.400 de clienti si o retea nationala de 40 de magazine agricole si fito-farmacii, 100 de agenti de vanzari si peste 1.000 de promotori. Grupul opereaza 9 ferme moderne proprii – in care se produc seminte si se testeaza tehnologii agricole, lucrand o suprafata cumulata de 6.600 de hectare si operand facilitati logistice agricole complexe, din care fac parte si silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 73 de mii de tone.

Recent, in structura actionariatului Rodbun a intrat Daniel Dines, CEO si fondator al UiPath, care a achizitionat un pachet de 9,57% din pachetul de actiuni al grupului prin intermediul Ice Vulcan Properties. Implicarea fondatorului UiPath are rolul de a sprijini pozitionarea Rodbun ca lider in domeniul cercetarii si inovatiei, in contextul in care provocarile climatice si crizele geopolitice evidentiaza tot mai clar importanta vitala a agriculturii, asigurarii hranei si lanturilor functionale de aprovizionare pentru securitatea globala.

Grupul Rodbun este activ, din acest motiv, in zona inovatiei si digitalizarii, prin platforma Nextfarm, care faciliteaza maximizarea productiei si optimizarea consumului de inputuri folosind tehnologii inovatoare: imagini prin satelit care sunt procesate cu tehnologii avansate si avertizeaza in cazul aparitiei unor boli/deficiente, corelarea datelor de productie cu cele meteo, mai multe module de management al fermei.