Bauturi

Berarii rusi folosesc hameiul cultivat local dupa ce livrarile din strainatate au incetat

Restrictiile impuse Rusiei dupa invadarea Ucrainei au perturbat si aprovizionarea berarilor locali cu hamei si echipamente, fortandu-i sa caute alternative locale pe masura ce incearca sa isi pastreze intreaga gama de sortimente, au declarat pentru Reuters trei producatori de bere din Rusia.

Perturbarile aparute de-a lungul lanturilor de aprovizionare, sanctiunile impuse Moscovei si decizia unor firme occidentale de a inceta sa mai faca livrari in Rusia, au redus accesul berarilor rusi la hameiul din SUA si Europa, insa pe masura ce berarii straini ies de pe piata, unele firme rusesti vad oportunitati de extindere.

Sergei Baranov, directorul producatorului rus de bere Khmelyoff, spune ca firma a utilizat hamei din Germania timp de 15 ani insa anul acesta a incercat hamei cultivat in Republica Ciuvasa, o regiune amplasata la aproximativ 585 de kilometri est de Moscova. ‘In principiu, suntem multumiti de calitate’, a spus Baranov, adaugand ca firma va face noi comenzi de hamei.

Directorul Khmelyoff a dezvaluit ca din cauza problemelor legate de logistica si plati, firma rusa nu poate sa isi plateasca in mod direct partenerii din Germania, chiar daca livrarile de hamei nu au fost inca vizate de sanctiunile occidentale.

Rusia, tara care importa marea majoritate a necesarului de hamei din tari precum SUA, Germania si Cehia, nu produce o gama suficient de larga de hamei pentru a fabrica un sortiment mai sofisticat de bere, a precizat Vyacheslav Vetelev, fondatorul firmei LaBEERint Brewery. ‘Nu putem produce acelasi sortimente de bere cu care consumatorii nostri sunt obisnuiti deja, doar cu hamei din Ciuvasia’, a spus Vetelev, care anterior folosea hamei din SUA, Anglia, Germania, Noua Zeelanda si Australia.

Vetelev a mai spus ca Rusia trebuie sa isi dezvolte varietatile de hamei pe care le produce. ‘Asta va dura mai multi ani, nu se va intampla peste noapte’, a apreciat Vetelev.

In timp ce producatorii de bere artizanala au dificultati in a se adapta la noua situatie, unii jucatori mari vad oportunitati pe masura ce piata se restructureaza, unul din acestia fiind Afanasy, un mare berar rus cu sediul la Tver, 160 de kilometri nord-vest de Moscova. ‘Acum ca rivalii nostri directi au plecat si exista mai mult spatiu pe rafturile magazinelor pentru noi, consumatorii isi indreapta deja atentia spre produsele noastre’, a declarat directorul general Vadim Deshyovkin.

Producatorii straini precum Carlsberg si Heineken au incetat sa isi mai produca sortimentele de bere in Rusia in timp ce gigantul Anheuser-Busch InBev vrea sa puna capat unui joint venture pe care il are in Rusia cu firma turca Anadolu Efes.

Deshyovkin a recunoscut faptul ca in prezent Afanasy se confrunta cu dificultati dar a adaugat ca firma isi pune la punct noi lanturi de aprovizionare, cauta noi parteneri si fabrica sa de la Tver functioneaza aproape la capacitate maxima, producand aproape 10 milioane de decalitri de bere pe an.

Potrivit cifrelor furnizate de Institutul de statistica Rosstat, in perioada ianaurie-iunie 2022 in Rusia a fost produsa o cantitate de 410 milioane decalitri de bere, in crestere cu 2,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.