Subventii

AFIR: Circa 48 de milioane de euro din fonduri europene pentru sectorul pomicol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a lansat in perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022 sesiunea de primire a solicitarilor de finantare pentru investitii in exploatatii pomicole, prin submasura 4.1a din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

‘Fondurile europene alocate sunt in valoare de 48 de milioane de euro, impartite in trei componente, dupa cum urmeaza: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru infiintare, extindere, modernizare plantatie inclusiv conditionare si marketing (ca si componente secundare). Pentru infiintarea, extinderea si modernizarea pepinierelor, inclusiv conditionare si marketing (ca si componenta secundara) sunt alocate 7,5 milioane de euro in aceasta sesiune’, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispozitia solicitantilor pentru achizitia utilajelor de recoltare (modernizarea exploatatiei).

Conform sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat prin aceasta submasura este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile si poate ajunge pana la 90%. Valoarea fondurilor acordate prin submasura 4.1a este cuprinsa intre 100.000 de euro si 1.500.000 euro, in functie de tipul investitiei si de beneficiar.

Pragurile de calitate lunare incep, in prima luna de sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta infiintare, extindere, modernizare plantatie inclusiv conditionare si marketing, respectiv 85 de puncte pentru componenta achizitie utilaje de recoltare si de la 60 de puncte pentru infiintare, extindere, modernizare pepiniera inclusiv conditionare si marketing si scad treptat pana la pragul minim de 15 puncte pentru toate componentele.

‘Precizam ca, pentru prima data, modalitatea de repartizare a fondurilor neutilizate din cadrul unei componente catre componenta sau componentele supralicitate se va face in ordinea prestabilita in urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala. Astfel, prima optiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de infiintare, extindere, modernizare plantatie inclusiv conditionare si marketing, cea de-a doua optiune este achizitia utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia optiune vizeaza componenta de infiintare, extindere, modernizare pepiniera inclusiv conditionare si marketing’, se mai spune in comunicat.

Depunerea cererilor de finantare pentru investitii in exploatatii pomicole se va face online pe www.afir.info, conform precizarilor Ghidului solicitantului si anexelor aferente, incepand cu data de 9 septembrie 2022, ora 9:00. Termenul limita de primire a solicitarilor de finantare este 12 decembrie 2022, ora 16:00.