Legislatie

Se schimba legislatia privind comercializarea produselor fertilizante

Legislatia privind comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul Romaniei a fost modificata pentru asigurarea trasabilitatii si pentru protejarea producatorilor agricoli, in vederea folosirii de produse de calitate si cu eficienta maxima pentru utilizarea in agricultura, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“In sedinta Guvernului din data de 7 septembrie 2022 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind stabilirea unor masuri aplicabile managementului produselor fertilizante, precum si pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de ingrasaminte si al ingrasamintelor. Adoptarea masurilor legislative prevazute in actul normativ va contribui la comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul Romaniei in acord cu noua legislatie europeana in vigoare”, precizeaza MADR.

Masurile propuse vor asigura, de asemenea, trasabilitatea produselor fertilizante comercializate in Romania si, totodata, vor proteja producatorii agricoli in vederea folosirii de produse de calitate si cu eficienta maxima pentru utilizarea in agricultura.

Prin actul normativ adoptat se reglementeaza regimul juridic al urmatoarelor categorii de produse fertilizante: care nu detin marcaj CE; care detin marcaj CE; testate si autorizate in spatiul Uniunii Europene; autorizate in conditiile pedoclimatice din Romania; ingrasaminte, amelioratori de sol si nutrienti utilizati in agricultura ecologica.

De asemenea, se stabilesc obligatiile operatorilor economici, ale directiilor pentru agricultura judetene, respectiv ale structurii cu atributii in inspectii tehnice din cadrul MADR pentru activitatea de supraveghere a pietei si controlul produselor fertilizante.

Potrivit MADR, Ordonanta stabileste sistemul de contraventii si sanctiuni in domeniul produselor fertilizante.

Actul normativ prevede dispozitii tranzitorii pentru produsele fertilizante autorizate si in curs de autorizare in baza actualului cadru national de reglementare in domeniu.

Ordonanta reglementeaza si modalitatea de recunoastere reciproca a produselor fertilizante testate in alte state membre UE si asigura cadrul legal referitor la introducerea in tara a acestora.