Panificatie

Brutaria Sergiana, primul business al grupului din Poiana Marului, a implinit 30 de ani

Dupa seceris, cam pe la vremea asta, prin satele noastre incepea sa se faca pita din graul nou. Nevestele vrednice framantau in molda aluatul si incingeau cuptoarele, iara ziua se ridica in sat plutind pe mireasma pitei proaspete. Si nu era casa de gospodar fara molda si cuptor. Asa am invatat povestea painii in satele noastre si de aici am dus-o mai departe.

Putini stiu ca aventura antreprenoriala care astazi se numeste Sergiana Grup a inceput cu o brutarie mica, ridicata in Poiana Marului, in vara anului 1992. Painea care iesea din cuptorul de la Poiana nu prea semana cu cea din alte magazine. Era crescuta si coapta bine, iar gustul ei spunea povesti cu satele din Fagaras si Tara Barsei, din vremurile in care aflai de pe ulita in care casa a facut muierea pita noua. Dupa miros. Acea paine nu trebuia sa poarte eticheta de „paine de casa”, pentru ca era o paine de casa.

Mama Letitia – Mama Leti, cum ii spun si azi copiii, nepotii si stranepotii – descanta aluatul si veghea cuptorul ca sa iasa pita buna! Toate treceau prin mana ei si nu scapa nimic din ochi. Iar painea placea oricui apuca s-o guste.

Brutaria a avut succes si tot mai des Mama Leti spunea ca e prea mic cuptorul. Acesta a fost inceputul. Brutaria a fost prima treapta a experientei in afaceri, prima masura a succesului si a produs primele acumulari de capital investite in industria de prelucrare a carnii.

Dupa 20 de ani, vechea brutarie a lasat locul uneia noi. Utilajele erau moderne, insa retetele s-au pastrat. Doar ici si colo au aparut adaptari impuse de noua tehnologie. Doar asa, langa pita traditionala, si-au facut loc in noul cuptor de la Poiana Marului si specialitati de panificatie.

In medie, azi, in fiecare zi pleaca de la brutarie peste 2400 de produse, iar sortimentatia s-a diversificat si ea, inclusiv cu sortimente preambalate. In total, astazi, portofoliul Brutariei Sergiana, numara zece feluri de paine, sapte tipuri de specialitati de panificatie, sapte feluri de cozonaci si trei specialitati de patiserie. Iar una dintre acestea din urma este emblematica pentru Sergiana. Cum altfel, cand este Melc cu Pasta de Jumari! Astfel, in cel mai organic mod cu putinta, se face alaturarea intre Pita Noastra si Bunataturile din Ardeal.

La Multi Ani spunem acum si ii sarbatorim pe colegii si colegele care robotesc in brutaria de la Poiana si scot paine proaspata cu mult inainte de zorii fiecarei zile!

Articol realizat de Sergiana Grup