PRO AGRO: Comertul cu cereale din Ucraina afecteaza fermierii romani

Cerealele din Ucraina sunt comercializate si procesate pe teritoriul Romaniei, desi trebuiau doar sa il tranziteze, iar fermierii romani sunt drastic afectati, deoarece costul de achizitie este incomparabil mai mic decat cel practicat in zona UE, sustine Federatia Nationala PRO AGRO.
“Cerealele din Ucraina nu doar tranziteaza Romania, ci sunt comercializate si procesate pe teritoriul Romaniei in dauna fermierilor romani. Desi cerealele din Ucraina trebuiau doar sa tranziteze Romania, ele sunt comercializate si procesate pe teritoriul national, costul de achizitie fiind incomparabil mai mic decat cel practicat in zona UE, fermierii romani fiind drastic afectati de aceasta incalcare a regulilor”, se mentioneaza in comunicat.
Conform sursei citate, in plin proces de recoltare, fermierii din Romania au constatat blocarea achizitiilor si incercarea de practicare a unui pret similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram, piata scazand inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tona fata de saptamana trecuta, desi atat inputurile, cat si costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza excedentului de marfa din Ucraina, produs nesustenabil fata de cerintele Uniunii Europene.
“La acest moment, suntem in situatia in care observam chiar si recolta obtinuta cu greu din cauza secetei cum nu este achizitionata, piata din Romania este distorsionata cu pretul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit in aceasta cultura. Floarea soarelui vine din Ucraina la un pret chiar si cu 100 de dolari pe tona mai ieftina din cauza ambitiilor europene, dar si din cauza preturilor la substantele de protectie care sunt mult mai ieftine pe piata din Ucraina”, se mai spune in comunicat.
Reprezentantii Pro AGRO sustin ca piata la acest moment este blocata, fiind o panica indusa, aceasta situatie fiind generata de faptul ca floarea soarelui ajunge majoritar la procesator, ori acestia au deja alternativa mult mai ieftina.
“In aceste conditii cerem autoritatilor sa regandeasca acest flux al cerealelor care la acest moment nu este respectat, respectiv nu se tranziteaza doar cereale din Ucraina pe teritoriul national, ci se comercializeaza si proceseaza in dauna fermierilor romani. Desi se proceseaza la preturi mult mai mici din Ucraina, cu aproximativ 100 de dolari pe tona fata de piata interna, pretul la raft al uleiului continua sa fie ridicat”, sustine Alianta.
Conform sursei citate, aceasta situatie afecteaza in aceeasi masura si fermierii si consumatorii din Romania, fiind imperios necesara interventia decidentului public in scopul de a interzice desfacerea si procesarea cerealelor din Ucraina pe piata romaneasca asa cum s-a acceptat initial, “la vremea respectiva fermierii fiind asigurati ca acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”.