Legislatie

Alianta pentru Agricultura se opune modificarii obiectivelor politicii agricole in tratatele UE

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) se opune modificarii obiectivelor politicii agricole comune in tratatele UE si solicita sustinere politica.

Alianta pentru Agricultura priveste cu neincredere propunerea raportorului Eugenia Rodriguez Palop de modificare a Articolului 39 al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).

“Europarlamentarul Eugenia Rodriguez Palop este raportor alternativ pentru proiectul de aviz al Comisiei pentru agricultura, iar prin propunerea lansata doreste sa faca PAC post-2027 sustenabila “social, economic si ecologic”, schimband accentul politicii de la “cresterea productivitatii agricole” la “asigurarea autosuficientei”, in acelasi timp “protejand ecosistemele agricole” si “asigurand o tranzitie eficienta””, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Aliantei pentru Agricultura, Rodriguez Palop considera oportuna modificarea substantei obiectivelor Politicii Agricole Comune, desi nu exista temei pentru aceasta modificare, altul in afara de “calea verde” pe care decidentii europeni o urmeaza obsesiv, in ciuda tuturor avertismentelor venite din partea fermierilor si cooperativelor din toate statele membre.

“Bazele Politicii Agricole Comune sunt stabilite in Art. 39 din Tratat unde sunt inscrise in mod clar principiile furnizarii consumatorilor de alimente la preturi accesibile in cantitati adecvate si garantarea fermierilor cu un venit adecvat, iar prin propunerea raportorului se doreste ca aceste principii sa fie inlaturate, iar noi, fermierii si cooperativele din Romania nu putem fi de acord cu aceasta modificare!”, se mai precizeaza in comunicat.

Conform sursei citate, accesul consumatorilor la alimente nu poate fi inlaturat dintre obiectivele Politicii Agricole Comune, fiindca reprezinta unul dintre principalele meniri ale agriculturii: sa fie furnizor de alimente.

“Fermierii sunt generatori de hrana pentru oameni si asa trebuie sa ramana! Pretul accesibil pentru consumatori este vital, mai ales intr-o Europa care sustine lupta impotriva foametei. Cum vor fi sustinute obiectivele ca “foamete zero”, in contexul modificarii propuse? Spre ce se va orienta agricultura, dirijata de aceste modificari, din moment ce nu mai are ca obiective principale asigurarea hranei in cantitati suficiente si la preturi accesibile? De asemenea, cum vor fi protejati fermierii de lipsa fondurilor si de falimentele iminente, daca alimentele vor deveni prea costisitoare pentru populatie? Se vor reorienta spre laboratoare, unde sa creeze alimente sintetice, care desi sintetice, vor asigura durabilitatea atat de dorita de Comisie, fara gestionarea corecta a riscurilor?”, afirma reprezentantii Aliantei pentru Agricultura.

Organizatiile membre ale Aliantei considera ca prin aceste modificari se creeaza un precedent periculos, fiindca nu doar ca, intre obiectivele Politicii Agricole Comune se introduc obiective care nu sunt conectate la agricultura, ci mai grav, sunt inlaturate, in mod voit obiectivele reale ale agriculturii. Nu putem fi de acord, sub nicio forma, cu masacrarea articolului 39 din TFUE.

“Pe langa lobby-ul intreprins impreuna cu statele membre, COPA-COGECA, Alianta pentru Agricultura si Cooperare a transmis toate aceste nemultumiri si ingrijorari catre eurodeputatii romani, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE, solicitand sprijin pentru respingerea modificarii obiectivelor PAC”, se mai spune in comunicat.

Conform sursei citate, sprijinul politic al reprezentantilor romani pe langa institutiile Uniunii este vital in aceste momente decisive pentru soarta agriculturii europene.

“Pe aceasta cale, tragem un semnal de alarma public si solicitam tuturor europarlamentarilor care reprezinta Romania, Reprezentanta permanenta la Bruxelles, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sa tina cont de necesitatea asigurarii securitatii si sigurantei alimentare pentru intreaga populatie din Uniunea Europeana si sa respinga amendamentul propus de doamna Rodriguez Palop sau altele posibile, care au acelasi efect”, au mai precizat reprezentantii Aliantei pentru Agricultura.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 milioane ha, la care se adauga 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.