Salariu minim de 3.000 lei si impozit zero pentru angajatii din industria bauturilor

Angajatii din industria fabricarii bauturilor, respectiv a vinurilor, berii, altor bauturi alcoolice, si din productia de ape minerale ar urma sa aiba un salariu minim de 3.000 lei, cu scutire de impozit si contributii sociale.
Beneficiile sunt similare salarizarii din sectorul constructiilor, agriculturii si industriei alimentare, scrie profit.ro.
Masura este valabila pana la 31 decembrie 2028, iar scutirea de impozit se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Angajatii respectivi sunt asigurati pana la 31 decembrie 2028 inclusiv in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei si beneficiaza de drepturile acordate din sistemul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale, sistemul asigurarilor pentru somaj, conform legislatiei in vigoare, inclusiv de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, fara plata de catre angajatori a contributiei asiguratorii pentru munca. Ca si in cazul domeniului constructiilor, pentru acordarea acestor facilitati angajatilor, angajatorii din domeniu trebuie sa realizeze cifra de afaceri din activitatile mentionate in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.
Mai multi deputati PNL, sustinuti de colegi de la PSD si UDMR, propun ca de aceasta masura sa beneficieze si angajatii din industria fabricarii bauturilor, respectiv Cod CAEN 11: Fabricarea băuturilor: 01 – Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice 02 – Fabricarea vinurilor din struguri 03 – Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe 04 – Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare 05 – Fabricarea berii 06 – Fabricarea malţului 07 – Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate. La un salariu brut de 3.000 lei, angajatul primeste un salariu net de 1.775 lei in conditiile actuale, dar ar primi 2.363 lei in conditiile noii legislatii, ceea ce ar reprezenta pentru angajat o crestere a venitului net de 588 lei/luna. Pentru un salariu brut de 5.000 lei, angajatul beneficiaza acum de un salariu net de 2.925 lei, dar ar beneficia de 3.938 lei in conditiile noii legi, insemnand o diferenta in plus de 1.013 lei.
Initiatorii proiectului sustin ca neincluderea industriei de fabricare a bauturilor in sfera de aplicare a masurii mentionate va avea un impact semnificativ, cu efecte negative pe termen mediu si lung, generand un dezechilibru major in industria alimentara.