Legume

Olt: Peste 5.200 de fermieri s-au inscris in a doua etapa a programului Tomata

Peste 5.200 de fermieri din Olt s-au inscris pentru al doilea ciclu de productie al programului ‘Tomata’, etapa in care poate fi accesat un ajutor de minimis si pentru alte legume, ardei, castraveti, fasole si salata, potrivit directorului Directiei Agricole Judetene (DAJ), Gabriela Andronie.

‘Pentru ciclul al doilea al programului de sustinere a productiei de tomate si legume in spatii protejate, in judetul Olt avem peste 5.200 de fermieri inscrisi si estimam ca pana la finalul perioadei de inscrieri se va ajunge la peste 5.800 de dosare’, a spus Gabriela Andronie.

In cea dintai sesiune a programului, care s-a derulat in prima parte a anului si a vizat exclus producerea de tomate in spatii protejate (programul ‘Tomata’ ciclul I), in judetul Olt s-au inscris 5.813 fermieri, dintre care 5.728 au fost eligibili pentru ajutorul de minimis.

Pana in prezent au primit ajutorul de minimis 1.000 dintre fermierii din judetul Olt care au cultivat tomate si au valorificat productia in prima parte anului, iar alti 4.000 de fermieri vor primi banii in perioada urmatoare.

MADR a alocat in acest an 225 de milioane de lei pentru sustinerea productiei de tomate si legume in spatii protejate – ardei gras, ardei kapia, castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde. Programul denumit generic ‘Tomata’ este impartit in doua cicluri de productie, iar tomatele pot fi cultivate in ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar productiile minime necesare trebuie sa fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri patrati.