MADR

Daea: Toata suprafata agricola a tarii va fi protejata de seceta prin investitii in irigatii

Toata suprafata agricola a tarii va fi protejata de seceta pana in 2027 prin realizarea de sisteme de irigatii, insa vor exista si investitii in sisteme de prevenire a caderilor de grindina, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Prezent la Targul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a spus ca 2022 a fost ‘un an foarte dificil, in care seceta a pus stapanire pe intreaga Romanie’, dar ca s-a asigurat productia de grau necesara.

‘In tara s-a reusit sa se adune in magaziile fermierilor o cantitate de noua milioane de tone de grau, ceea ce inseamna asigurarea necesarului de consum al tarii si disponibilitati pentru export. Este cunoscut ca peste tot am avut culturi afectate’, a spus ministrul.

Cat despre porumb, Petre Daea a spus ca ‘situatia este mai delicata’, dar ca va fi acoperit necesarul de consum al Romaniei. El a precizat ca a inceput recoltarea porumbului si acum suntem la 4% din suprafata de peste 2,5 milioane de hectare cultivata.

Ministrul a mai spus ca in 26 judete a inceput recoltatul la floarea-soarelui iar ‘productia este diferita de la o zona la alta’, existand zone cu productii sub 1.000 kg la hectar, dar si zone cu 3.500 kg la hectar.

‘Din capul locului va pot spune ca vom avea floarea-soarelui necesara pentru a prelucra si a obtine uleiul pentru consumul intern’, a dat asigurari Petre Daea.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat ca deocamdata nu exista un buget stabilit pentru despagubiri. Fermierii mai pot sa comunice pana in octombrie care sunt pierderile, in timp ce comisiile de constatare din judete lucreaza inca pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat ca Romania va lua masuri pentru a reduce pierderile provocate de seceta in urmatorii ani. Prima masura va fi de a se ‘pune in stare de functionare sistemul de irigatii din tara’, dar se vor face investitii si in prevenirea caderilor de grindina si stimularea precipitatiilor.

Daea a precizat ca Ministerul Agriculturii are un program impreuna cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene astfel ca ‘pana in 2027 sa fie protejata intreaga tara’.

Pana la aceasta data avem o suprafata protejata de aproximativ doua milioane de hectare, a precizat ministrul.