Bauturi

Costul de productie al berii a crescut cu 62% in doi ani

Costul materiilor prime necesare pentru productia, ambalarea si transportul berii a crescut cu 62% in ultimii doi ani, potrivit primului Indice al berii realizat de platforma sociala de investitii eToro.

Astfel, rata de crestere a preturilor depaseste dramatic majorarea cu 17,3% a inflatiei din Romania in aceeasi perioada, ceea ce indica faptul ca este posibil sa mai apara unele probleme de pret pentru consumatorii de bere, deoarece producatorii cauta modalitati de compensare a costurilor.

‘Indicele berii’ (indice ponderat simplu) de la eToro se bazeaza pe preturile curente la vedere ale unui cos de sase marfuri necesare pentru producerea si vanzarea berii – grau, orz, orez, malt, aluminiu (pentru cutii) si combustibil (pentru transport si agricultura). Incepand cu 20 august 2020, indicele berii a crescut cu 62%, razboiul din Ucraina jucand un rol semnificativ in ceeac ce priveste costurile cu care se confrunta in prezent producatorii de bere.

‘In Romania, cresterea pretului berii a fost mai mica decat cresterea generala a inflatiei. Dar indicele nostru pentru bere ne spune ca se prefigureaza presiuni si mai puternice asupra costurilor si implicit asupra preturilor. O sincronizare nefericita, avand in vedere ca a inceput campionatul intern de fotbal si ca in noiembrie incepe si Cupa Mondiala 2022’, a afirmat Bogdan Maioreanu, analist de piata la eToro.

In Romania, potrivit INS, cresterea preturilor la bere a fost mai moderata decat inflatia. In iulie 2021, pretul berii a crescut cu 2,54% fata de iulie 2020 si cu inca 8,02% in iulie 2022 fata de aceeasi luna din 2021.

‘Combustibilul – necesar atat pentru cultivarea ingredientelor din bere, cat si pentru transportul produsului – a inregistrat cea mai mare crestere de pret dintre toate articolele luate in calcul pentru Indicele berii, costul sau sarind cu 138%, in mare parte datorita razboiului din Ucraina si aprovizionarii restranse cu titei provenit din Rusia’, arata analiza.

Costurile orzului si ale maltului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% si, respectiv, 87% in aceeasi perioada, tot in mare parte datorita perturbarilor cauzate de razboi, Rusia si Ucraina furnizand in jur de 30% din exporturile mondiale de orz .

Totodata, orezul este singurul produs de baza din Indicele berii al carui pret a scazut in ultimii doi ani, scazand cu 1% de la jumatatea lunii august 2020. Pretul stabil al culturii – care este folosita ca adjuvant in combinatie cu maltul de orz pentru a deschide culoarea berii – este considerat a se datora faptului ca oferta a depasit cererea in fiecare an incepand cu 2007, ceea ce a dus la stocuri mari.

eToro este o platforma de investitii multi-active ce le permite tuturor sa isi dezvolte cunostintele si sa-si creasca veniturile ca parte a unei comunitati globale de investitori de succes. Platforma eToro permite tuturor sa investeasca in activele pe care si le doresc, de la actiuni la marfuri pana la active cripto.