Ambalaje

Aproximativ 85% din ambalajele din plastic ajung la gunoi

Aproximativ 40% din tot plasticul produs este folosit pentru a crea ambalaje, iar 85% din aceste ambalaje ajung la depozitele pentru deseuri, sustin reprezentantii unei firme de salubrizare.

Conform sursei citate, aproximativ 400 de milioane de tone de deseuri din plastic sunt produse anual.

Mai mult decat atat, aproximativ 90% din produsele din plastic de unica folosinta sunt fabricate din combustibili fosili, conform World Economic Forum, care sunt considerati responsabili de aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon din toata lumea, care contribuie la efectul de sera.

‘Sunt atat de multe la nivel mondial, incat este foarte greu sa spui cu exactitate cate ajung la gunoi si cate sunt reciclate. Cu toate acestea, in privinta deseurilor reciclabile sunt realizate anual, in toata lumea, tot felul de masuratori care pot oferi o perceptie generala asupra gradului de reutilizare a diferitelor categorii de materiale’, arata analiza firmei de salubrizare.

Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, a facut un rezumat al celor mai noi date din industria de reciclare.

Acesta sustine ca in timp ce materiale precum sticla si aluminiul sunt reciclabile la nesfarsit, iar oamenii stiu acest lucru, in privinta plasticului apar cele mai multe confuzii, cand este vorba despre colectarea separata a acestui tip de deseuri, asa ca multe tipuri de materiale plastice sunt etichetate ca fiind reciclabile si sunt depozitate in comun cu cele reciclabile si ajung in cele din urma la gropile de gunoi.

‘In majoritatea recipientelor de colectare separata a deseurilor din plastic si metal gasim foarte multe ambalaje care nu se incadreaza in categoria reciclabile, precum ambalaje din polistiren, folii si chiar pungi biodegradabile. Acest lucru contribuie, la scaderea ratei de reciclare, pentru acest material care, in fapt, continua sa fie cel mai important reciclabil, din punct de vedere cantitativ. In schimb, reciclarea hartiei, sticlei si aluminiului sunt dovada ca programele de colectare separata pot avea success, daca oamenilor le pasa si separa materialele’, a spus Bogdan Constantinescu.