Agricultura

Solutia Corteva pentru un start bun al culturilor de cereale paioase – erbicidul Bizon™

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori.

Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase.

Din cercetarile Corteva Agriscience, pierderile de productie in cazul culturii de grau din cauza concurentei buruienilor sunt aproximativ de 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii extreme pana la 60 – 70%. Este foarte importat sa scapam de concurenta buruienilor problema, precum: iarba vantului, toate speciile de veronica, turita, macul, samulastra de rapita si rocoina (care incep sa rasara in toamna), prin aplicarea, inca din toamna, de produse cu o activitate prelungita la sol.

Compania Corteva Agriscience are solutia! Erbicidul Bizon™.

Lider de piata pe segmentul erbicidelor la cultura de cereale paioase, compania Corteva detine solutii inovatoare pentru combaterea buruienilor atat monocotiledonate cat si dicotiledonate din cultura de cereale paioase atat in toamna cat si in primavara.

Corteva recomanda produsul Bizon™, erbicid cu un spectru foarte larg de combatere si efect de lunga durata impotriva buruienilor problema din culturile de cereale paioase.

Bizon™, erbicid postemergent, selectiv pentru cereale paioase, se aplica in toamna pentru combaterea buruienii monocotiledonate (iarba vantului, eficacitate > 95%) si a buruienilor dicotiledonate precum: samulastra de rapita (eficacitate > 95%), speciile de musetel (eficacitate > 95%), mac (eficacitate > 95%), albastrea (eficacitate > 95%), viorele de ogor (eficacitate > 95%), rocoina (eficacitate > 95%), speciile de veronica (eficacitate > 95%), traista ciobanului (eficacitate > 95%), nu-ma-uita (eficacitate > 95%), specii de sugel (eficacitate > 95%), turita (eficacitate > 95%) si urzica mica (eficacitate > 95%). Datorita efectului combinat al celor 3 substante active (diflufenican, penoxsulam si florasulam), Bizon™ are actiune atat la nivelul solului, cat si la nivel foliar, avand un efect foarte bun, chiar si in conditii mai putin favorabile, fiind independent de precipitatii.

Erbicidul Bizon™ se aplica numai toamna, in postemergenta, la culturile de grau si orz de toamna, triticale si secara, in doza de 1.0 litru/ha, incepand cu faza de o frunza pana la 3 frati ai culturii tratate, cu exceptia culturii de secara, unde se aplica pana la stadiul de 3-4 frunze.

Perioada optima de aplicare pentru combaterea buruienilor cu frunza lata este pana la faza de 4 frunze ale buruienilor.

Produsul Bizon™ se aplica atunci cand temperatura aerului este cuprinsa intre 5°C si 25°C, pe plantele neatacate de boli si daunatori, neafectate de inghet, seceta si umiditate excesiva.

Aplicarea in toamna a produsului Bizon™ reduce competitia buruienilor cu plantele de cultura, pentru hrana si apa, inca din primele stadii de vegetatie, asigurand un start mai bun al culturii de cereale si o trecere mai buna peste iarna.

Conform cercetarilor Corteva Agriscience, erbicidarea din toamna cu Bizon™ ofera un spor de productie potential de 10% comparativ cu erbicidarea de primavara.

Bizon™, aplicat conform recomandarilor din eticheta, poate mentine cultura curata de buruieni pana la recoltare!

Articol realizat de Alexandra Petcuci, Category Marketing Manager Erbicide – Corteva Agriscience Romania & Moldova