Agricultura

Asociatia Ateliere Fara Frontiere promoveaza agricultura ecologica

Asociatia Ateliere Fara Frontiere promoveaza agricultura ecologica si militeaza pentru consumul de legume sanatoase, lansand in 2015 proiectul fermei sociale ‘bio&co’, dezvoltat intr-un sat din judetul Dambovita.

‘Felul in care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important in mentinerea sanatatii, iar inainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai intai in tarile din Occident si mai apoi la noi, consumul produselor din categoria ‘bio’ este astazi o necesitate. O veste buna in aceasta directie vine de la Asociatia Ateliere Fara Frontiere care, in 2015, a lansat proiectul fermei sociale ‘bio&co’, dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita)’, se mentioneaza in comunicat.

Pe langa faptul ca aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveti, ardei, vinete, salata, spanac, dovlecei, ceapa verde sau unele mai speciale – rucola, kale, mustar -, Asociatia ofera si locuri de munca stabile persoanelor marginalizate, fara sanse pe piata muncii.

‘Legumele sunt cultivate la Ciocanari de oameni vulnerabili din sat, care, inainte de a face parte din acest proiect, traiau la limita saraciei din lipsa unui loc de munca. Am creat aceasta ferma pentru a le oferi un trai mai bun si pentru a cultiva totul asa cum se facea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, in fiecare miercuri, sub forma de abonament’, a afirmat Andreea Despa, sef echipa ferma bio&co, in prezent, la ferma fiind angajate 12 persoane.

Dispusa pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri patrati de solarii (pentru o productie 52 de saptamani pe an), ferma a obtinut certificarea ecologica inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
Saptamanal, productia obtinuta este distribuita catre 100 de clienti din Bucuresti si Ilfov, iar fiecare cos – comandat in baza unui abonament – are intre patru si sase varietati de legume. Ca sa incurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru mentinerea sanatatii, preturile variaza in functie de felul de legume pentru care opteaza clientii si de cantitate, de la 55 de lei pana la 85 de lei pentru un cos ‘Bio&co’.
Livrarile se fac la sediile companiilor care au mai multi angajati abonati, dar si in 14 puncte de livrare aflate in centru si in mai multe cartiere din Capitala care se gasesc pe site-ul fermei.

‘Ne dorim ca, in majoritatea timpului, clientii sa ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Productia si distributia locala a alimentelor dupa principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon si asigura prospetimea legumelor, fara a fi nevoie de ambalaje de plastic si implicarea unui lant de distributie’, a declarat Damien Thiery, directorul general al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere.

‘Este de la sine inteles ca fermele agricole sociale, asa cum este si ‘bio&co’, reprezinta o solutie reala pentru obiectivele strategice ale agriculturii romanesti si europene, precum si pentru cele care vizeaza dezvoltarea durabila si cea incluziva a zonelor rurale, generand locuri de munca, agricultura durabila si crestere economica in mediul rural, dar si o alimentatie sanatoasa pentru consumatori’, se mai precizeaza in comunicat.

Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafata agricola a Romaniei este ecologica, iar potentialul de crestere este cu 62% in urmatorii noua ani. Mai mult, la nivel european, in acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.

‘Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea si sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru intre cantitatea pe care o consuma si cea pe care o cumpara. In timp, daca se evita risipa alimentara, costul pentru alimente poate fi redus si investit in legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult sa producem atat cat este necesar pentru a evita risipa alimentara’, a spus Lorita Constantinescu, director de Dezvoltare.

In stransa legatura cu aceasta ferma sociala mai un proiect pilot, o ferma pedagogica pe tema alimentatiei sanatoase, biodiversitatii, protectiei mediului si descoperire senzoriala pentru copii.
Mai mult, Asociatia Ateliere Fara Frontiere se afla in permanenta legatura cu fermierii care doresc sa dezvolte proiecte in agricultura ecologica in speranta ca, in urmatorii ani, astfel de ferme certificate ecologic sa se dezvolte la nivel national si, astfel, numarul consumatorilor sa ia amploare.

Asociatia Ateliere Fara Frontiere (AFF) este o organizatie non-profit, infiintata in 2008 pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor vulnerabile. Ca sa isi indeplineasca misiunea, AFF a creat trei intreprinderi sociale de insertie prin activitatea economica – educlick, remesh si ferma ‘bio&co’, in care ofera servicii personalizate de acompaniere socio-profesionala, psihoterapie si acompaniere pedagogica pentru formarea de competente persoanelor care cumuleaza multiple dificultati la angajare (somaj de lunga durata, adictii, dizabilitati, abandon scolar, violenta domestica, trafic de persoane, probatiune, pedepse privative de libertate, lipsa locuinta etc).