Food

Romania produce mai putina inghetata decat Lituania, Cehia sau Finlanda

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au produs anul trecut o cantitate de peste 3,1 miliarde de litri de inghetata, in crestere cu 4% fata de 2020, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cu o cantitate de 33,7 milioane litri de inghetata produsa anul trecut, Romania este devansata de tari precum Lituania (52 milioane litri de inghetata), Cehia (39,9 milioane litri de inghetata) si Finlanda (37 milioane litri de inghetata)

In randul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut principalul producator de inghetata, cu 614 milioane litri, urmata de Franta, cu 459 milioane litri, si Italia, cu 381 milioane litri.

De asemenea, Germania a produs cea mai ieftina inghetata, 1,4 euro per litru, in timp ce Franta a raportat un pret mediu de 2 euro per litru, iar Italia 2,1 euro per litru.

In 2021, statele membre UE au exportat 254 milioane kilograme de inghetata catre tarile din afara blocului comunitar, in valoare totala de 850 milioane de euro. In plus, importurile de inghetata din tarile din afara UE s-au situat la 71 milioane kilograme, in valoare totala de 192 milioane de euro.

Desi cantitatea de inghetata importata din tarile din afara blocului comunitar a scazut cu 11%, importurile au urcat cu 9%.

Anul trecut, Franta a exportat 57 milioane de kilograme de inghetata, reprezentand 22% din exporturile in afara UE. Franta este cel mai mare exportator din toate statele membre, inaintea Tarilor de Jos (care au exportat 38 milioane de kilograme de inghetata sau 15% din totalul exporturile in afara UE), Italia (33 milioane de kilograme sau 13%), Germania (24 milioane de kilograme sau 10%) si Belgia (23 milioane de kilograme sau 9%).