Bauturi

Franta se asteapta la revenirea productiei de vin in 2022

Productia de vin a Frantei este asteptata sa isi revina in acest an, dupa ce in 2021 a fost afectata de inghet, insa agravarea secetei ar putea limita volumele, a anuntat Ministerul francez al Agriculturii, informeaza Reuters.

Conform primelor estimari pentru 2022, productia de vin a Frantei ar urma sa inregistreze in acest an o crestere cuprinsa intre 13% si 21%, pana undeva intre 42,6 si 45,6 milioane hectolitri. Un hectolitru este echivalent cu 133 de sticle standard de vin. Limita superioara a intervalului prognozat este cu 7% peste media din ultimii cinci ani.

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Paris, in 2022 majoritatea regiunilor au inregistrat conditii meteo mai favorabile decat anul trecut, exceptand anumite parti din regiunea de sud-vest, care au fost afectate de inghet si grindina.

„In aceste conditii, productia se indreapta spre o crestere comparativ cu anul trecut in toate regiunile viticole, cu exceptia regiunii Charentes”, se precizeaza in raportul mentionat. „Cu toate acestea, seceta din sol, combinata cu valurile de canicula ar putea limita majorarea, daca vor persista pana la recoltat”, a adaugat Ministerul francez al Agriculturii.

Sectorul agricol din Franta, cel mai mare din Uniunea Europeana, se teme ca pierderile se vor acumula din cauza celei mai grave secete cu care s-a confruntat vreodata Franta.

Ministerul francez al Agriculturii a precizat ca seceta din acest an a redus si presiunile exercitate de daunatori asupra viilor si ar urma, de asemenea, sa conduca la un debut mai rapid al recoltarii strugurilor.

Productia in regiunea Bordeaux ar urma sa scada sub media din ultimii cinci ani, dupa ce seceta si grindina au afectat, in diferite grade, aproximativ 10.000 de hectare, a anuntat Ministerul francez al Agriculturii. In schimb, regiunea Champagne se pregateste pentru o recolta buna, peste media din ultimii cinci ani, gratie ploilor din luna iunie si limitarii pagubelor provocate de daunatori.
Vinul este cel mai important produs agricol al Frantei si in mod normal Franta, Spania si Italia concureaza pentru titlul de cel mai mare producator mondial de vin.