Subventii

UE aproba o schema de 358 mil. euro pentru sprijinirea companiilor afectate de pandemie

Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca, in valoare de 358 de milioane de euro (aproximativ 1,7 miliarde de lei), pentru sprijinirea companiilor in contextul pandemiei de coronavirus, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat. Masura va fi deschisa companiilor micro, mici si medii afectate de pandemia de coronavirus si active in sectoarele manufacturier, comert angro si cu amanuntul si turism.

Sprijinul public se va acorda sub forma de subventii directe. Masura este destinata sa ajute companiile sa finanteze investitii in active tangibile si intangibile si sa depaseasca deficitul de investitii acumulat in economie din cauza crizei coronavirusului. De aceasta masura ar urma sa beneficieze aproximativ 1.000 de companii.

Comisia a constatat ca schema romaneasca este in conformitate cu conditiile cadrului temporar. In special, ajutorul nu va depasi 1% din bugetul total al schemei per beneficiar, va viza investitiile in active tangibile si intangibile, dar nu investitii financiare, nu va depasi nivelul maxim prevazut in Cadrul temporar pentru masuri de ajutor de stat si se va acorda pana la 31 decembrie 2022.

Executivul comunitar a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masura conform normelor UE privind ajutoarele de stat, precizeaza executivul comunitar.