Criza energetica din Europa incepe sa se resimta si asupra alimentelor

La fabrica pe care firma franceza de patiserie Brioche Pasquier o are in apropiere de Londra fiecare chifla care iese din cuptor costa acum cu cel putin 50% mai mult pentru a fi produsa, transmite Bloomberg.
De la unt la oua si zahar, majoritatea materiilor prime pe care firma franceza le utilizeaza pentru a produce croissante, briose si cornulete s-au scumpit in ultimul an. Acum compania trebuie sa faca fata si exploziei facturilor la energie.
“Este un efect de domino care are legatura cu faptul ca noi am fost loviti de o crestere semnificativa a preturilor la energie. Trebuie sa incercam sa ne majoram si noi preturile catre retaileri si, din pacate, asta se transfera asupra consumatorilor”, spune Ryan Peters, director la fabrica pe care firma Brioche Pasquier UK Ltd. o are la Milton Keynes, in apropiere de Londra.
Preturile mondiale la alimente au atins un nivel record in urma cu cateva luni, pe masura ce invazia ruseasca din Ucraina a lipsit lumea de o serie de produse de baza precum grau si uleiuri vegetale. Chiar daca intre timp preturile au mai scazut, luna iulie fiind a patra luna consecutiva de declin, este putin probabila o pauza. Motivul este acela ca producatorii de alimente din Europa trebuie sa faca fata acum unor preturi mari la energie, in conditiile in care cotatiile la gaze naturale, carbune si electricitate sunt de cateva ori mai mari decat un nivel normal. In plus, ce este mai greu abia urmeaza, avand in vedere ca iarna cererea pentru energie atinge un nivel de varf.
“Fie ca este vorba de prajirea cafelei sau productia de zahar din sfecla, pana acum companiile au vorbit numai de cresterea preturilor la materiile prime. Cred ca ce este mai rau abia urmeaza odata cu crestere preturilor la energie. Iarna aceasta va fi un moment dificil si, cel mai probabil, costurile de procesare vor creste”, sustine Kona Haque, director de cercetare la traderul de materii prime ED&F Man.
Perspectivele sunt atat de sumbre incat guvernele au inceput sa intervina. Saptamana trecuta, Uniunea Europeana a aprobat un pachet de sprijin in valoare de 110 milioane de euro pentru sustinerea companiilor din sectorul agricol care au fost afectate de cresterea preturilor la energie, ingrasaminte si alte materii prime din cauza razboiului din Ucraina. Alte tari ar putea urma si el acest exemplu.
“Sectorul agricol a fost lovit in mod special de majorarea preturilor la energie si alte inputuri provocata de invazia ruseasca din Ucraina si sanctiunile aferente. Continuam sa lucram in stransa legatura cu statele membre pentru a ne asigura ca masuri nationale de sprijin pot fi introduse la timp si in mod coordonat si eficient”, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
Fabricile de alimente cu un consum intensiv de energie din intreaga Europa ar putea fi fortate sa isi opreasca activitatea daca o criza in aprovizionarea cu gaze naturale va impune rationalizarea consumului. Germania a activat deja cel de-al doilea nivel al planului de urgenta destinat garantarii aprovizionarii cu gaze naturale iar urmatorul pas presupune inchiderea mai multor facilitati industriale. Marea Britanie are si ea un plan care presupune reducerea si chiar oprirea livrarilor de gaze catre unele fabrici. Astfel de scenarii pesimiste ar putea insemna costuri si mai mari la alimente.