Aprovizionarea globala cu orez este in pericol din cauza vremii

Conditiile meteorologice nefavorabile care afecteaza principalii furnizori de orez din Asia, inclusiv cel mai mare exportator, India, ameninta sa reduca productia celui mai important aliment de baza din lume si sa alimenteze inflatia alimentara, care se apropie deja de niveluri record, scrie Reuters.
In ultimii doi ani, orezul a contracarat tendinta de crestere a preturilor la alimente, pe fondul unor recolte exceptionale si al unor stocuri mari la exportatori, chiar daca COVID-19, intreruperile in aprovizionare si, mai recent, conflictul dintre Rusia si Ucraina au facut ca alte cereale sa devina mai scumpe.
Dar vremea nefavorabila din tarile exportatoare din Asia, care asigura aproximativ 90% din productia mondiala de orez, este posibil sa schimbe traiectoria preturilor, au declarat comerciantii si analistii.
„Exista un potential de crestere pentru preturile orezului, odata cu posibilitatea unor scaderi ale productiei in principalele tari exportatoare”, a declarat Phin Ziebell, economist pentru agribusiness la National Australia Bank.
„O crestere a pretului orezului s-ar adauga la provocarile deja majore pentru accesibilitatea alimentelor in unele parti ale lumii in curs de dezvoltare”, a declarat Ziebell pentru Reuters.
Ploile neregulate din centura de cereale a Indiei, un val de caldura in China, inundatiile din Bangladesh si scaderea calitatii in Vietnam ar putea reduce randamentele in patru dintre primii cinci producatori de orez din lume, au declarat pentru Reuters fermieri, comercianti si analisti.
Principalele state indiene producatoare de orez, Bihar, Jharkhand, Bengalul de Vest si Uttar Pradesh, au inregistrat un deficit de precipitatii musonice de pana la 45% pana acum in acest sezon, arata datele departamentului meteorologic de stat.
Acest lucru a dus, in parte, la o scadere de 13% a plantarii orezului in acest an, ceea ce ar putea duce la o scadere a productiei cu 10 milioane de tone sau cu aproximativ 8% fata de anul trecut, a declarat B.V. Krishna Rao, presedintele Asociatiei exportatorilor de orez din toata India.
Suprafata cultivata cu orez a scazut si din cauza faptului ca unii fermieri s-au reorientat catre leguminoase si oleaginoase, a spus Rao.
Orezul semanat de vara in India reprezinta peste 85% din productia anuala, care a urcat la un nivel record de 129,66 milioane de tone in anul agricol pana in iunie 2022.
„O scadere a productiei este certa, dar marea intrebare este cum va reactiona guvernul”, a declarat un dealer cu sediul in Mumbai.
Stocurile de orez din India la 1 iulie totalizau 55 de milioane de tone, fata de tinta de 13,54 milioane de tone.
Acest lucru a mentinut preturile orezului la un nivel scazut in ultimul an, impreuna cu livrarile record de 21,5 milioane de tone ale Indiei in 2021, mai mari decat totalul expediat de urmatorii patru mari exportatori din lume – Thailanda, Vietnam, Pakistan si Statele Unite.
„Dar guvernul este hipersensibil in ceea ce priveste preturile. O crestere mica l-ar putea determina sa impuna restrictii la export”, a declarat comerciantul.
In Vietnam, ploile din timpul recoltei au afectat calitatea cerealelor.
China, cel mai mare consumator si importator de orez din lume, a suferit pierderi de randament din cauza caldurii extreme din zonele de cultivare a cerealelor si se asteapta sa ridice importurile la un nivel record de 6 milioane de tone in 2022/23, potrivit Departamentului american al Agriculturii.
China a importat 5,9 milioane de tone in urma cu un an.
Al treilea mare consumator mondial, Bangladesh, se asteapta, de asemenea, sa importe mai mult orez, in urma pagubelor provocate de inundatii in principalele sale regiuni de productie, au declarat comerciantii.
Analistii sau agentiile guvernamentale, care adesea publica datele de productie abia mai tarziu in cursul anului, nu au estimat inca amploarea totala a deficitelor in alte tari decat India.
Dar impactul vremii nefavorabile pentru recolte poate fi deja observat in cresterea usoara a preturilor de export din India si Thailanda in aceasta saptamana.