Asociatii

Micii fermieri cer demiterea conducerii AFIR pentru slaba gestionare a banilor europeni

Uniunea “Salvam Taranul Roman” solicita demiterea conducerii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru managementul defectuos si slaba gestionare a fondurilor europene din PNDR alocate Romaniei in perioada de tranzitie 2021-2022.

“Romania a avut la dispozitie 2,84 miliarde euro la care se adauga contributia statului membru de inca 15 % din care la aceasta data Romania a absorbit numai 430 milioane euro (contracte platite catre beneficiari) conform datelor oficiale ale AFIR, de aici rezultand ca un procent de aproximativ 12% din total buget a fost cheltuit. Reamintim inca odata faptul ca Romania trebuie sa cheltuiasca acesti bani pana la 31.12.2023 altfel tara noastra risca sa piarda acesti bani, neputand fi reportati in PNS 2023-2027”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Reprezentantii Uniunii atrag atentia asupra evaluarii greoaie si “inadmisibil de lunga” si a intarzierilor de peste 12 luni la evaluarea proiectelor depuse, astfel ca se ajunge in situatia in care echipamentele propuse spre achizitie sa fie depasite tehnologic la momentul achizitiei.

De asemenea, organizatia mentioneaza ca rapoartele de selectie sunt intarziate si eronate, la fel si rapoartele de contestatii sunt mult intarziate.

Uniunea “Salvam Taranul Roman” mai semnaleaza ca exista un numar mare de proiecte evaluate si declarate neeligibile initial, iar in urma contestatiilor depuse au fost declarate eligibile, precum si mari intarzieri la intocmirea si transmiterea contractelor/deciziilor de finantare catre beneficiari.

Ei mai acuza si lipsa de transparenta in lansarea submasurilor, evaluarea si transmiterea informatiilor, informatii contradictorii publicate pe site-ul AFIR, site depasit tehnic care incurca/nu asigura o experienta fluenta utilizatorului final, proceduri de lucru, formularele de plata pentru beneficiari neadaptate situatiei reale si care nu sunt acceptate de platforma AFIR, alte formulare care nu pot fi semnate digital.

De asemenea, pentru submasura 4.1a a fost publicat un Ghid consultativ in luna ianuarie 2022, submasura nefiind deschisa nici pana la aceasta data si fara un orizont de timp cand ar putea fi lansata, mai semnaleaza membrii organizatiei mentionate.

“Toate cele de mai sus dovedesc o slaba capacitate de gestionare a situatiei, de identificare a problemelor structurale in cadrul AFIR, de identificare si asigurare a resurselor necesare pentru buna functionare a institutiei si gestionarea apelurilor de proiecte. Pentru toate acestea dl. director Opreanu trebuie sa opreasca acest fiasco sa-si inainteze demisia de onoare si sa lase alti profesionisti sa salveze ce se mai poate salva, sa salveze taranii si fermierii care au nevoie disperata de aceste fonduri. Il rugam si pe domnul ministru Daea sa faca o analiza proprie a activitatii AFIR din ultimul an si sa dispuna masurile necesare si obligatorii”, se mai spune in comunicatul organizatiei.

Uniunea Salvam Taranul Roman are 14 membri, organizatii, federatii si cooperative agricole, cu precadere din sectorul vegetal.