Agricultura

Actuala recolta de porumb a UE ar putea fi cea mai mica din 2019 din cauza secetei

Cresterea temperaturilor usuca culturile de porumb din intreaga Europa, ultima dovada a unei crize care afecteaza totul de la transporturile fluviale pe Rin si pana la culturile de masline din Spania, transmite Bloomberg.

Semanat primavara, porumbul este afectat de lipsa de precipitatii pe masura ce Europa se lupta cu valuri succesive de canicula. Trei sferturi din teritoriul Romaniei, cel mai mare producator european de porumb, este afectat de diferite grade de seceta, in timp ce Franta, al doilea mare cultivator, a inregistrat cea mai secetoasa luna iulie din istorie. Fermierii din unele parti din Estul Germaniei ar putea pierde intreaga recolta.

“Weekend-ul trecut am vazut lanuri unde porumbul imi ajungea la genunchi. In mod normal, in aceasta perioada a anului trebuia sa aiba o inaltime de 2,5 metri”, spune Helmut Messner, presedintele Asociatiei cultivatorilor de porumb din Germania.

Culturile de porumb ale Europei sunt cea mai recenta victima a vremii secetoase care a redus semnificativ si nivelul apelor intr-o serie de rauri importante, precum Rinul, Ronul, Dunarea si Po.

Asta paralizeaza atat irigatiile cat si navigatia, reducand transporturile de carbune si productia centralelor nucleare din Franta, tocmai intr-un moment cand Europa vrea sa isi reduca dependenta de gazele naturale rusesti.

“Sezonul acesta era unul in care porumbul european urma sa aiba o importanta crescuta pentru a acoperi golul in aprovizionare creat de situatia din Ucraina. Insa in conditiile in care culturile de porumb din UE au de suferit, iar estimarile de productie sunt revizuite, aprovizionarea cu cereale va fi supusa la noi presiuni”, sustine Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

Uniunea Europeana si-a redus estimarile privind recolta de porumb din acest sezon la 65,8 milioane de tone, ceea ce inseamna ca va fi cea mai mica recolta dupa cea din 2018/2019. Insa cifrele ar putea fi revizuite si mai mult in situatia in care conditiile se vor deteriora in Franta si alte tari.

In acest context, nu este de mirare ca unii fermieri s-au saturat. Avand in vedere conditiile secetoase care au inceput in urma cu patru ani, Mihai Anghel, proprietarul grupului romanesc Cerealcom nu a mai plantat porumb pentru prima data in ultimii 25 de ani si in schimb a inlocuit porumbul cu floarea soarelui, care este mai rezistenta la seceta. “Eram constient de deficitul profund de apa din sol. Este cea mai persistenta seceta din ultimii 20 de ani, dupa cate imi amintesc”, spune Mihai Anghel.

Seceta afecteaza si alte sectoare. De exemplu, in Germania nivelul apelor Rinului este atat de redus incat companiile de utilitati si firmele din sectorul chimiei au probleme in a transporta materiale pe rau dinspre Marea Nordului in amonte. In aceste conditii, trebuie sa se indrepte spre moduri de transport mai scumpe precum cel feroviar sau rutier.