Siguranta alimentelor

Etichetare inteligenta cu rol de reducere a risipei alimentare

Etichetele Oli-Tec™ sunt dotate cu indicatori de temperatura care redau, intr-o maniera grafica usor de inteles, gradul de prospetime al produsului si conditiile optime de pastrare pentru a-i prelungi valabilitatea.

In conditiile in care risipa de alimente la nivel global este o problema majora se incearca gasirea de solutii viabile pentru a reduce acest fenomen. Consumatorii din tarile dezvoltate arunca anual circa 286 de milioane de tone de produse cerealiere. FAO semnaleaza ca numai in Europa se arunca anual 29 de milioane de tone de produse lactate. Pierderile totalizeaza 1,3 milioane de tone pe an, cantitate suficienta pentru a hrani doua miliarde de oameni.

Risipa de alimente reprezinta o mare problema si pentru mediul inconjurator. Deseurile rezultate din aruncarea alimentelor sunt responsabile pentru un procent de 6% din emisia de gaze cu efect de sera.

Compania Oli-Tec, cu filiale atat in Marea Britanie, cat si in Statele Unite, afirma ca etichetarea actuala deruteaza consumatorii. Astfel, pe de-o parte alimentele nu sunt pastrate la temperatura optima, iar pe de alta consumatorii nu folosesc eficient etichetarea existenta pe produse, nestiind daca aceste mai sunt sau nu viabile. Astfel prin etichetele Oli-Tec™, start-up-ul isi propune sa umple un gol existent pe piata, sperand sa determine consumatorii sa faca alegeri „inteligente“ in ce priveste durata de viata a unui produs.

CEO-ul Oli-Tec,Nik Richardson, subliniaza dorinta companiei ca aceasta tehnologie de etichetare sa fie usor de integrat in procesul complex de distribuire a produselor catre consumatorul final, „astfel incat fiecare eticheta sa poata juca un rol in reducerea deseurilor.“

„Ne-am straduit, de asemenea, sa dezvoltam un indicator vizual simplu, care sa-i ajute pe consumatori sa vada cand expira mancarea. Ei pot decide apoi daca o folosesc, o congeleaza sau o gatesc”.

Eticheta reciclabila, compusa din 100% polipropilena, poate fi aplicata pe orice produs cu o perioada de valabilitate intre 5 si 15 zile. Indicatorul de culoare se schimba de la galben la rosu pe masura ce calitatea produsului scade in timp. Linia de difuzie a culorii este accelerata atunci cand produsul este pastrat la temperaturi ridicate si incetineste la temperaturi scazute. Pictograma termometrului este de culoare albastra, numai atunci cand produsul este depozitat la temperatura optima.

Beneficiile implementarii acestei tehnologii pentru consumatorul final sunt evidente.

Compania Oli-Tec afirma ca prin etichetarea inteligenta vor avea de castigat si companiile din lantul de aprovizionare, putand gestiona mai bine distribuirea produselor cu termene de valabilitate mai scurte.

Deocamdata trecuta de prima etapa de acreditare, etichetarea Oli-Tec™ este testata in lanturile de aprovizionare si logistica pentru a-si proba eficacitatea. Un studiu realizat in Danemarca sugereaza ca utilizarea acestei tehnologii de etichetare inteligenta a redus risipa de alimente la nivel de magazine cu 20%. Compania Oli-Tec considera ca reduceri similare ale risipei de alimente ar fi obtinute si in randul consumatorilor finali daca se va adopta acest mod de etichetare cu indicator vizual.

Articol realizat de Redactia Arta Alba.