Agricultura

Seceta afecteaza aproape 200.000 de hectare de terenuri agricole

Suprafata afectata de seceta a ajuns la 190.818 hectare, in crestere cu aproape 30.000 de hectare de la o zi la alta, aceasta fiind comunicata de 24 de judete, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Pe 1 august, suprafata totala afectata de seceta era de 163.026 de hectare.

Potrivit datelor MADR, din totalul suprafetei raportate, 120.102 ha cultivate cu grau si triticale au fost distruse de seceta, urmeaza suprafetele cultivate cu orz, orzoaica, ovaz si secara – 20.292 ha, rapita – 20.077 ha , porumb – 17.329 ha, soia – 1.533 ha, mazare – 454 ha, floarea-soarelui – 6.203 ha, plante furajere – 900 ha, alte culturi – 3.863 ha.

Situatia suprafetelor cu culturile calamitate se raporteaza zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor incheiate.

Astfel, pana in prezent, au comunicat suprafete afectate de seceta judetele: Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timis, Vaslui si Vrancea.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administratia Nationale de Meteorologie pentru perioada 2 – 8 august, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei.

Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim local in sudul, sud-vestul, centrul si estul Transilvaniei, nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul si izolat sud-vestul Moldovei.

Pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, la culturile de camp si speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi in continuare stanjenite, precizeaza agrometeorologii.

Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea zonelor de cultura.