Import/Export

Ucraina a reluat exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagra

Ucraina a reluat luni exporturile de cereale pe mare odata cu plecarea unei nave incarcate cu porumb din portul Odesa, in conformitate cu termenii unui acord international semnat la Istanbul cu Rusia, a anuntat Ministerul turc al Apararii, transmite AFP.

“Nava cargo Razoni sub pavilion panamez a parasit portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinatia portul Tripoli din Liban. Nava este asteptata sa soseasca la Istanbul in data de 2 august si isi va continua marsul spre destinatie, dupa inspectiile care vor fi efectuate la Istanbulul”, a adaugat Ministerul turc al Apararii.

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov nava este incarcata cu 26.000 de tone de porumb.

“Prima nava cu cereale dupa #RussianAggression a plecat din port. Gratie sprijinului tuturor tarilor partener si ONU am putut implementa in totalitate acordul semnat la Istanbul”, a scris Oleksandr Kubrakov pe contul sau de Twitter. “In porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care asteapta sa le vina randul. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei rusesti. Deblocarea porturilor va oferi venituri in valuta de cel putin un miliard de dolari pentru economie si oportunitatea pentru sectorul agricol sa inceapa sa isi faca planuri pentru sezonul de anul urmator”, a adaugat Kubrakov.

La data de 22 iulie, Rusia si Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate in Ucraina. Acordul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp in care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene inaintea strangerii noii recolte.

Navele si incarcatura ar urma sa fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial saptamana trecuta la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina si Rusia, cu medierea Turciei si a ONU.