Industria berii din Germania, in pericol din cauza socului energetic

Consumul de bere in Germania a revenit pe crestere in primul semestru, dupa perioada de scadere din timpul pandemiei, insa spectrul unei opriri a aprovizionarii cu gaze naturale planeaza acum asupra berarilor, care se tem ca vor fi nevoiti sa opreasca productia, transmite AFP.
‘Fara gaze naturale, rafturile supermarketurilor vor ramane goale’, a avertizat luni Federatia Berarilor din Germania, foarte dependenti de acest combustibil fosil pentru productie.
Dupa industria chimica, industria alimentara este sectorul cu cel mai mare consum de gaze naturale, utilizat in special in timpul prelucrarii maltului, prima etapa in productia de bere.
Dupa scaderea dramatica a consumului in timpul pandemiei, cererea de bere a revenit pe crestere astfel ca in primele sase luni ale anului germanii au consumat 3,6 miliarde de litri de bere, in crestere cu 6,4% in ritm anual. Insa exporturile berarilor germani au scazut cu 19%, ceea ce a antrenat dupa sine o scadere de 3,8% a vanzarilor intregului sector, arata datele publicate de Oficiul federal de statistica (Destatis).
Comparativ cu situatia din 2019, anterioara pandemiei, consumul de bere in Germania a scazut cu 5,5% sau 253,8 milioane de litri de bere.
‘Industria berii continua sa lucreze in regim de criza’, avertizeaza Holger Eichele, presedintele Federatiei Berarilor din Germania. Potrivit acestuia, astazi este imposibil sa fie inlocuite gazele naturale in calitate de principala sursa de energie iar amploarea unui soc energetic ‘nu poate fi inca estimata’.
Mai multi berari au majorat deja preturile ca reactie la cresterea costurilor de productie inainte de invazia din Ucraina. Dupa aceasta invazie pretul la mai multe materii prime, incepand cu cerealele, a crescut si mai mult.
Furnizorii berarilor, a caror productie depinde de asemenea de gazele naturale, au avut si ei de suferit, incepand cu producatorii de sticla pentru imbutelierea berilor.