Panificatie

Se scumpeste painea, ca urmare a costurilor de productie mai mari

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimeaza ca painea va costa mai mult in acest an, intrucat toate costurile de productie sunt mai mari, inclusiv cele de obtinere a recoltei de grau.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde graul la un pret majorat pentru a putea sa isi acopere cheltuielile de pana acum si a continua sa cultive terenurile agricole.

“Graul este mai scump acum pentru ca s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun ca piata face pretul. Nu, piata stabilizeaza pretul, dar pretul este facut din elementele de cost, iar fermierii lucreaza cu o motorina mai scumpa, cu ingrasaminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forta de munca mai scumpa. (…) Fermierii sunt extrem de ponderati in a solicita preturi mari. Ei nu solicita preturi mari ca doresc, ei solicita doar pretul prin care sa poata sa isi recupereze cheltuielile pe care le-au facut, in asa fel incat sa poata lucra in continuare terenul respectiv. Pentru ca, daca se opreste producatorul, sigur ca nu avem paine in Romania. Si sa nu oprim producatorul, sa avem paine in Romania – e adevarat, mai scumpa, datorita procesului tehnologic si elementelor de cheltuieli respective, care se inmanuncheaza in costul de productie la sfarsitul realizarii produsului ca atare”, a declarat Daea sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la primaria comunei Sanmihaiu de Campie din judetul Bistrita-Nasaud.

Ministrul Agriculturii a multumit fermierilor pentru efortul din acest an si a reiterat faptul ca productia de grau obtinuta acopera necesarul intern si permite inclusiv exportarea unor cantitati.

Petre Daea a vizitat, sambata, cateva ferme si instalatii agricole de pe raza comunei Sanmihaiu de Campie, dupa care a avut o intalnire de lucru cu fermieri din judetul Bistrita-Nasaud.