Siguranta alimentelor

Amenzi de peste 2 mil. lei in sectoarele de panificatie, bauturi sau legume-fructe

Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au aplicat amenzi de 2,1 milioane de lei in urma controalelor efectuate in trimestrul doi in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

“Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat 289 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.107.040 de lei. Totodata, au fost emise 8 ordonante de suspendare a activitatii si 4 ordonante de interzicere a activitatii. De asemenea, s-a dispus masura de retinere oficiala pentru o cantitate de 12.664 kg de produse de origine nonanimala. Intreaga cantitate de produse (ardei iute, grapefruit, mandarine, ciocolata, seminte de quinoa, stafide etc.) a fost neutralizata”, precizeaza ANSVSA.

Controalele inspectorilor sanitari veterinari in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala se realizeaza in baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2022 si vizeaza operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume – fructe.

In trimestrul al II-lea al anului 2022, Directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, precum si a municipiului Bucuresti, au verificat 207 de mijloace de transport al produselor alimentare de origine nonanimala si au efectuat un numar de 12.045 de controale in unitatile din industria agroalimentara.

Actiunile de verificare au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

ANSVSA precizeaza totodata ca aceste controale se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara, iar sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, printre care: desfasurarea activitatii in spatii neaprobate/neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor; incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind demonstrarea trasabilitatii produselor de origine non-animala; deficiente structurale (pereti exfoliati, pavimente deteriorate etc.); depozitarea necorespunzatoare a materiei prime; lipsa programului de autocontrol; depasirea limitei maxime admise pentru pesticide, aditivi si contaminanti; lipsa documentului de inregistrare pentru mijloacele de transport.

Totodata, in cadrul acestor actiuni au fost prelevate 3.157 de probe din produse de origine nonanimala, 25 dintre acestea fiind neconforme pentru reziduuri de pesticide, pentru aditivi, pentru contaminanti si pentru caracteristici de calitate.

Pentru probele neconforme, au fost aplicate 5 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 52.433 lei. De asemenea, s-a dispus masura de retinere/sechestru, in vederea distrugerii, pentru o cantitate de 29.017 kg de produse de origine non-animala precum si a 6.912 litri de suc de mere, produse neconforme.