Mancarea si cazarea pe Litoral, mai scumpe cu pana la 15%

Pretul pentru o camera dubla pe noapte pe Litoralul romanesc este, in medie, de 284 de lei, in crestere cu 15% fata de 2020, in timp ce preturile la mancare au crescut cu aproximativ 10%-15%, potrivit unei analize realizate de o platforma de rezervari.
“Este prima vara lipsita de restrictii dupa cei doi ani in care calatoriile au suferit conditionari si interdictii, asa ca hotelierii si operatorii din industria turismului incearca sa atraga romanii catre destinatiile din tara si gandesc pachete pentru toate buzunarele. In ceea ce priveste tarifele la cazare la mare, pretul pentru o camera dubla/noapte este, in medie, de 284 de lei. Bineinteles, preturile difera in functie de destinatia aleasa (cazarile de pe litoral sunt, in momentul de fata, cele mai cautate, iar preturile cresc in functie de cerere), de unitatea de cazare si facilitatile oferite, dar si de multi alti factori. Din fericire, incarcarea cardurilor de vacanta cu suma de 1.450 de lei incepand cu luna mai, o masura anuntata de Guvernul Romaniei inca de la finalul anului trecut, a contribuit la cresterea numarului de sejururi de vara. De altfel, acordarea acestor stimulente financiare, care mai reduc din costul total al unei vacante, a convins mai multi turisti sa exploreze Romania, o decizie care va avea un impact pozitiv pe termen lung”, se arata in comunicatul Travelminit.
Litoralul romanesc este in continuare cea mai cautata destinatie de vara din Romania, iar Eforie Nord, Mamaia, Eforie Sud si Costinesti sunt in topul preferintelor turistilor.
In ceea ce priveste tarifele pentru mancare, pentru o portie de cartofi prajiti, turistii vor plati aproximativ 8-10 lei, in timp ce o portie de hamsii este aproximativ 25 de lei. In general, preturile la mancare au crescut cu aproximativ 10-15%, dar inca sunt optiuni accesibile pe tot litoralul, in special la autoserviri, precizeaza sursa citata.
Preturile pentru sezlonguri pornesc de la 25 de lei zi in statiunile din sudul litoralului si in Constanta si pot ajunge pana la 50-100 de lei/sezlong/zi in Mamaia.
De asemenea, reprezentantii platformei hoteliere precizeaza ca turistii trebuie sa aloce un buget considerabil pentru locurile de parcare, in caz ca vin cu masina, avand in vedere ca nu toate hotelurile, vilele si pensiunile pun la dispozitie aceasta facilitate.
“In ciuda scumpirilor, turistii nu renunta la concediile lor de vara si cauta in continuare promotii pentru escapadele lor. In plus, oferta este variata: daca nordul litoralului (Mamaia) este cunoscut pentru diversitatea optiunilor de distractie (cluburi, terase) si preturi mai mari, sudul litoralului este dedicat mai degraba familiilor si turistilor care cauta liniste si tarife accesibile. Eforie Nord si Eforie Sud, Costinesti, Neptun si Olimp sunt cele mai cautate destinatii de catre acestia, mai ales ca aici exista numeroase unitati de cazare care accepta plata cu vouchere de vacanta, plajele sunt mari, iar restaurantele si autoservirile sunt pentru toate gusturile”, se precizeaza in comunicat.
Statiunile din sud sunt alese pentru sejururi mai lungi, de o saptamana, in timp ce nordul litoralului este cel mai aglomerat in zilele de weekend, cand turistii vin aici pentru o distractie de cateva zile.
Portofoliul Travelminit contine 7.500 de unitati de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din Romania active pe platforma si acopera o gama larga de cazare in toata tara (litoral, munte, destinatii balneoclimaterice si orase mari). In 2021, a raportat 13,5 milioane de euro vanzari in Romania si 16 milioane de vizite pe platforma. Din 2020, compania face parte din Szallas Group, care are in portofoliu 12 platforme hoteliere in Centrul si Estul Europei (Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia), cu vanzari de peste 150 milioane de euro si peste 350 de angajati.