Import/Export

Romania este principalul furnizor de grau al Iordaniei

Romania este principalul furnizor de grau al Iordaniei, a afirmat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, intr-o declaratie comuna de presa cu viceprim-ministrul si ministru al Afacerilor Externe si Expatriatilor din Regatul Hasemit al Iordaniei, Ayman Safadi.

‘Multumim pentru continuitatea prin care ne ajutati sa ajunga graul in Iordania. Acesta este un lucru pentru care va multumesc’, a spus oficialul iordanian, potrivit traducerii oficiale.

Ministrul Aurescu a subliniat, in interventia sa, ca ‘Romania este principalul furnizor de grau al Iordaniei’ si ‘mai ales in actualul context international complicat, care este generat de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, cu atat mai important este sa ne asumam acest rol pentru a ajuta prietenii nostri, Iordania fiind unul dintre cei mai apropiati prieteni ai Romaniei’.

Seful diplomatiei romane a apreciat ca ‘Regatul Hasemit al Iordaniei ramane o ancora de stabilitate in plan regional si este astfel un real partener pentru pacea si stabilitatea Orientului Mijlociu’.

El a vorbit de ‘rolul esential de factor de echilibru regional’ al acestui stat si, in context, despre solutionarea ‘justa si durabila bazata pe solutia celor doua state’, cazul conflictului dintre Israel si Palestina.

‘Colaborarea noastra este continua in ceea ce priveste Apararea si combaterea terorismului’, a mai spus Ayman Safadi. El a adaugat, legat de Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, ca ‘Romania, ca si Iordania, impartaseste aceeasi viziune in ceea ce priveste solutia celor doua state, palestinian si israelian’.

‘Continuam eforturile pentru a relua negocierile directe intre palestinieni si israelieni pentru a stabili cele doua state, conform legislatiei internationale. In acest context, am vorbit despre importanta gasirii unei solutii diplomatice si politice pentru criza siriana si pentru oferirea sprijinului necesar pentru refugiati. Multumim Romaniei pentru sprijin si ne bazam pe eforturile Romaniei pentru a sprijini UNRWA, care ii ajuta pe refugiatii palestinieni’, a declarat el.

Cei doi ministri au semnat Protocolul de amendare a programului interguvernamental de cooperare in domeniul culturii, educatiei, turismului si mass-media pentru 2019 -2024. In acest context, a aratat ministrul iordanian, numarul de burse pentru studenti din aceasta tara care studiaza Medicina in Romania creste de la 10 la 26.