Agricultura

Valoarea productiei agricole a crescut cu 11,7% in anul 2021

Valoarea productiei agricole a crescut cu 11,7% in anul 2021, comparativ cu anul precedent, pe fondul unui avans cu 22,2% al productiei vegetale, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Pe de alta parte, productia animala si serviciile agricole au scazut cu 8,3%, respectiv 0,7%.

In 2021, structura valorii productiei ramurii agricole a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 72,8%, in crestere cu 7,9 puncte procentuale fata de anul anterior. In schimb, productia animala, cu o pondere de numai 25,3%, s-a situat cu 7,6 puncte procentuale in scadere fata de anul anterior. Serviciile agricole au avut o pondere de 1,9%.

Structura valorii productiei vegetale in anul 2021, pe principalele grupe de culturi, prezinta diferente fata de anul precedent. Astfel, au fost inregistrate cresteri ale ponderilor valorii productiei la cereale (+9,2 puncte procentuale), alte grupe de produse (+3,6 puncte procentuale) si la plante uleioase (+2,9 puncte procentuale).

Scaderi s-au consemnat la ponderile valorii productiei inregistrate la cartofi (-6,5 puncte procentuale), legume si pepeni (- 5,2 puncte procentuale), fructe si struguri (-2,5 puncte procentuale) si plante de nutret (-1,5 puncte procentuale).

In ceea ce priveste valoarea productiei animale in anul 2021, au fost consemnate cresteri ale ponderilor la bovine (+2,6 puncte procentuale), ovine si caprine (+2,6 puncte procentuale), produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (+0,9 puncte procentuale) si la alte grupe de produse (+0,3 puncte procentuale).

Scaderi ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la pasari (-4,7 puncte procentuale) si porcine (-1,7 puncte procentuale).