Retail

Magazinele din Franta, obligate sa inchida usile cand functioneaza aerul conditionat

Ministrul francez al Tranzitiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a anuntat masurile avute in vedere pentru economisirea energiei in contextul cresterii preturilor si razboiului din Ucraina, transmite AFP.

“In zilele urmatoare voi adopta doua decrete: primul va generaliza interzicerea publicitatii luminoase, indiferent de marimea localitatii, intre orele 1:00 si 6:00 dimineata, exceptand aeroporturile si garile care functioneaza si pe timpul noptii, iar al doilea va interzice magazinelor sa aiba usile deschise cand functioneaza instalatia de aer conditionat sau cea de incalzire”, a declarat oficialul francez intr-un interviu pentru publicatia Journal du Dimanche (JDD).

Lasarea usilor deschise atunci cand functioneaza instalatia de aer conditionat “inseamna un consum mai mare cu 20%…este absurd”, a apreciat Agnes Pannier-Runacher.

In orase precum Lyon, Besançon si Paris, autoritatile locale au introdus deja, inca de la mijlocul lunii iulie, un ordin conform caruia magazine le in care functioneaza aparatele de aer conditionat nu au voie sa tina usile deschise, in caz contrar riscand o amenda.

Guvernul de la Paris vrea acum sa extinda aceasta masura la intreg teritoriul tarii, insotita de o amenda care poate ajunge si la 750 de euro, insa intr-o prima faza mizeaza pe informarea comerciantilor.

Cu privire la publicitatea luminoasa, actualele reglementari fac o distinctie intre aglomerarile urbane cu peste 800.000 de locuitori si cele care au o populatie mai mica decat acest prag. Conform legislatiei actuale, publicitatea luminoasa este interzisa intre orele 1:00 si 6:00 dimineata in aglomerarile urbane cu mai putin de 800.000 de locuitori. In cazul aglomerarilor urbane cu peste 800.000 de locuitori, publicitatea luminoasa depinde de regulamentul local cu privire la publicitate, in cazul in care exista asa ceva.

Legislatia actuala din Franta obliga de asemenea comerciantii sa inchida firmele luminoase precum si sistemul de iluminat al vitrinelor magazinelor, incepand cu ora 1:00 dimineata.

Miercuri, Comisia Europeana a apreciat ca statele membre UE ar trebui sa isi reduca consumul de gaze cu 15%, incepand din luna august si pana in luna martie. Initial, aceasta tinta va fi una voluntara, dar ar urma sa devina obligatorie daca executivul comunitar declara stare de urgenta.

Agnes Pannier-Runacher a reiterat duminica tinta autoritatilor franceze privind reducerea consumului de energie cu 40% pana in 2050 si cu 10% pana in 2024, gratie unor masuri precum economisirea de energie, imbunatatirea eficientei energetice, energiile regenerabile si energia nucleara. Chiar daca Franta este mai putin dependenta de gazele naturale rusesti decat unele din statele vecine, ea sufera totusi de pe urma unor probleme la parcul sau de centrale nucleare, care asigura mai mult de jumatate din productia de electricitate a Frantei.