Bauturi

La Moscova se mai gasesc beri straine, desi producatorii s-au retras din Rusia

Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, “ultima comanda” in Rusia a fost in martie, dar sticlele si dozele cu etichete occidentale inca se gasesc pe rafturile magazinelor din Moscova, relateaza Reuters.

Disponibilitatea stocurilor de produse ale concernelor Anheuser-Busch InBev, Carlsberg si Heineken demonstreaza cat de greu este pentru producatorii straini sa isi retraga produsele ca reactie la invazia rusa in Ucraina, apreciaza agentia citata, precizand insa ca nu exista suspiciuni privind incalcarea sanctiunilor impotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anuntate public.

Reuters a constatat ca datele imprimate pe ambalaje dovedesc ca productia de bere din marcile de top a continuat si dupa comunicatele privind retragerea de pe piata rusa. Carlsberg si Heineken au anuntat inca din 9 martie ca inceteaza productia si distributia in Rusia, la scurt timp dupa data de 24 februarie, cand Moscova a declansat razboiul din Ucraina. In 11 martie, Anheuser-Busch InBev, care opereaza in Rusia in parteneriat cu producatorul de bere Anadolu Efes din Turcia, a comunicat ca a cerut suspendarea licentei pentru Bud.

Cea mai mare retea de supermarketuri din Rusia, X5, precum si magazinele Krasnoe & Beloe (K&B) au insa evident stocuri despre care Reuters nu a reusit sa obtina comentarii. Agentia a gasit doze de bere Heineken produse la Sankt Petersburg, in 23 martie si Carlsberg imbuteliate la Tula, la sud de Moscova, in 29 aprilie.

Heineken a precizat intr-un e-mail ca a produs in Rusia ultima transa de bere in martie, a efectuat ultima operatiune de imbuteliere la inceputul lui aprilie, iar ultimele vanzari au avut loc in a doua saptamana din aprilie. “Ulterior nu a mai existat (bere) Heineken produsa sau vanduta de Heineken in Rusia”, arata mesajul. Firma anuntase in 28 martie ca incearca sa isi vanda actiunile din

Rusia cu costuri de circa 400 de milioane de euro, garantand in acelasi timp salariile a 1800 de angajati, pana la sfarsitul anului. In aceeasi data, Carlsberg a comunicat ca intentioneaza sa lichideze afacerile din Rusia.

Carlsberg este producatorul occidental de bere cel mai expus in aceasta tara, cu o cota de piata de 27% prin intermediul celei mai mari firme locale din domeniu, Baltika, si cu 8400 de angajati. Concernul a precizat ca dupa 9 martie si-a limitat productia, folosind doar materiile prime deja existente, pentru a-si indeplini obligatiile fata de clienti. Productia a incetat in aprilie, iar intre timp stocurile de materiale ramase au fost lichidate. “Carlsberg va disparea de pe rafturile din Rusia cand se vor epuiza stocurile”, arata un e-mail primit de Reuters.

Berea Bud a mai fost produsa in orasul Ulianovsk de pe Volga cel putin pana spre finalul lui iunie, conform datelor de pe doze gasite de Reuters. Anheuser-Busch InBev declara in aprilie ca se asteapta la costuri de 1,1 miliarde de dolari pentru vanzarea actiunilor in asocierea cu Efes, iar tranzactia ar urma sa includa suspendarea licentei de productie si vanzare in Rusia. “Discutiile active continua intre parti”, a comunicat firma.

Cele trei concerne mentionate detineau impreuna peste 60% din piata berii din Rusia, conform analistilor Promsviazbank. Nu a existat nicio sugestie ca vreunul din ele a incalcat sanctiunile occidentale impotriva Rusiei sau angajamentele asumate public.

Uniunea Berarilor din Rusia a avertizat saptamana trecuta ca exista probleme cu ambalarea si etichetarea, iar fabricile de bere functioneaza la capacitate limitata. Firmele rusesti au dificultati mari la achizitionarea hameiului, provenit in majoritate din import.