Food

Romanii consuma produse organice de doar 2 euro pe an

Piata produselor organice in Romania ar putea creste daca autoritatile romane ar incepe, ‘putin cate putin’, sa furnizeze alimente organice in spitale, scoli si universitati, sustin reprezentantii Directiei Generale Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, Diego Canga Fano si Henri Delanghe.

Cei doi oficiali europeni, responsabili de zona agriculturii ecologice, se afla in aceste zile intr-o vizita in Romania, pentru a ajuta autoritatile romane sa elaboreze planul national de actiune in domeniul agriculturii ecologice, tara noastra fiind prima vizitata, datorita importantei sale, pentru a creste suprafata alocata acestui tip de agricultura.

Ei au declarat ca Romania are un potential urias de crestere in acest sector, in contextul in care un roman consuma in medie alimente organice de numai 2 euro/an, in timp ce in Uniunea Europeana consumul este de peste 50 de ori mai mare, respectiv 102 euro anual.

Potrivit oficialilor europeni, agricultura ecologica este foarte importanta pentru Comisia Europeana si de aceea se doreste ca toate statele membre, inclusiv Romania, sa o dezvolte si sa adopte o abordare comprehensiva pe partea de cerere si oferta, dar si de sustenabilitate, iar Planul National Strategic si Fondul de Rezilienta pot contribui la dezvoltarea sectorului organic.

Nu in ultimul rand, ei au transmis ca Guvernul poate juca un rol foarte important cu privire la informarea si educarea consumatorului, precizand ca in Romania ar trebui sa existe mai multe stimulente pentru achizitiile publice de produse organice.

„Ca sa va dau o cifra cu privire la amploarea a ceea ce vrem sa facem: consumul mediu de produse organice per capita in Uniunea Europeana este de 102 euro pe an, in Romania este de 2 euro. Deci potentialul de crestere este urias in Romania. Si de aceea suntem aici. Le-am oferit foarte multe exemple practice. Exista un aspect asupra caruia vrem sa punem un accent deosebit si acesta este reprezentat de achizitiile publice de produse organice. Am dori ca autoritatile romane sa inceapa, putin cate putin, sa introduca in cantinele publice din spitale, scoli, universitati, caminele de batrani, in unitatile armatei, sa introduca alimente organice. Acesta este un lucru pe care toate celelalte state il fac si cu cat se fac mai multe astfel de achizitii publice de produse organice, din nou in universitati, spitale, armata, etc. cu atat va creste piata locala a produselor organice in Romania. Furnizarea de alimente organice pentru aceste institutii publice este unul dintre elementele pe care le-am evidentiat foarte mult cu prilejul vizitei”, a afirmat Diego Canga Fano.

In Uniunea Europeana tinta este ca 25% din suprafata agricola totala a UE sa fie cultivata ecologic in 2030. In Romania, acum doar 3,5% din suprafata agricola este cultivata ecologic.

„Pretul este o chestiune foarte complexa. Pretul are de a face cu disponibilitatea de produse organice pe piata si aici achizitiile publice de produse ecologice joaca un rol foarte important pentru ca ajuta la dezvoltarea productiei. Apoi are legatura cu pozitionarea produsului pe piata, il pozitionezi ca produs de lux sau il pozitionezi ca produs mainstream. Este clar ca pentru Comisie obiectivul pe termen lung este acela ca produsele organice sa devina produse mainstream si nu produse de lux”, a spus Henri Delanghe.

Piata din Germania este estimata la 15 miliarde de euro, fiind cea mai mare din UE, pe cand in Romania piata produselor organice este de 41 de milioane de euro.