Siguranta alimentelor

ANPC anunta controale pe piata produselor alimentare si in unitati de alimentatie publica

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va demara, in perioada urmatoare, actiuni de control pentru supravegherea pietei produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publica, a anuntat directorul general al institutiei, Paul Anghel.

Vor fi verificate unitati de tip fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie-snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii si berarii.

‘Se vor verifica, in principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) si a bauturilor comercializate (existenta documentelor de provenienta, verificarea directa a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mancarurilor preparate existente la comercializare, incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum), atat pentru alimentele comercializate ca atare, cat si pentru cele preparate (comercializarea lor in ziua in care au fost preparate). De asemenea, comisarii ANPC vor verifica conditiile de expunere, prezentare si comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul si depozitarea produselor alimentare (respectarea conditiilor de temperatura impuse de actele normative in vigoare sau de producatori, expunerea la comercializare)’, a scris Anghel pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul ANPC subliniaza ca produsele alimentare nu trebuie cumparate din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bonul.

De asemenea, consumatorii trebuie sa verifice cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate), caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare.

‘Refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat (aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc.). Atunci cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru sanatatea dumneavoastra. Evitati sa achizitionati astfel de produse’, a subliniat directorul general al ANPC.

Clientii ar trebui sa verifice si daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales (temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat).

In conditiile in care consumul de lichide este mare in perioade caniculare, consumatorii trebuie sa fie atenti asupra modului de depozitare si expunere a lichidelor (apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare).

‘Atragem atentia asupra faptului ca legumele si fructele comercializate in cadrul pietelor, in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicata, afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc)’, arata Paul Anghel.