Agricultura

Circa 16.000 de hectare recoltate cu grau, afectate de seceta in patru judete

Suprafata afectata de seceta pedologica la culturile la care s-a incheiat recoltatul, respectiv grau, este de aproximativ 16.000 hectare cultivate in judetele Braila, Galati, Ialomita si Teleorman, iar procesul de constatare a pagubelor este in plina desfasurare, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“Ca urmare a secetei pedologice instalate in unele regiuni ale Romaniei, in baza prevederilor HG 557/august 2016, si ale Ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne si al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, la nivelul fiecarui judet este instituita procedura care stabileste modalitatile de constatare si inregistrare a pagubelor. In baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafetelor calamitate si a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanti ai administratiei publice locale, un reprezentat al APIA si un reprezentant al Directiei Agricole judetene, evalueaza la fata locului pagubele produse pentru fiecare cultura, pe baza solicitarilor transmise de cultivatorii/producatorii agricoli din zonele afectate autoritatilor locale”, noteaza sursa citata.

Termenul de depunere a documentatiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc (seceta pedologica) este 30 august pentru culturile de toamna (grau si triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prasitoare (porumb si floarea-soarelui).

MADR precizeaza ca, in prezent, sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a incheiat. Astfel, potrivit documentelor si comunicarilor transmise de prefecturi, suprafata afectata de seceta pedologica la culturile la care s-a incheiat recoltatul, respectiv grau, este de aproximativ 16.000 hectare, cultivate in judetele Braila, Galati, Ialomita si Teleorman.

Procesul de constatare este in plina desfasurare si la culturile prasitoare (porumb si floarea soarelui), comisiile sunt in teren pentru a evalua si inregistra pagubele produse, urmand ca acestea sa fie comunicate periodic, se mentioneaza in comunicat.