Subventii

183 de fermieri si procesatori selectati pentru finantare cu peste 154 de milioane de euro

Agentia pentru Finantarea Investitiilor a publicat lista viitorilor beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 care au solicitat finantare in etapa a III-a, 2022, a submasurii 4.1 (pachetul 4.1.5), in etapa a III-a, 2022, a submasurii 4.2 (plante proteaginoase) si in etapa a III-a, 2022, a submasurii 6.3 (zona montana).

In urma procesului de evaluare si de selectie a cererilor de finantare depuse online in cea de-a treia etapa a sesiunii deschise pentru submasura 4.1 (Investitii in exploatatii agricole), au fost selectati pentru finantare 165 de fermieri care s-au incadrat la pachetul 4.1.5 (investitii in zootehnie – productie primara, conditionare si marketing). Pentru acesti fermieri s-au alocat din PNDR o suma in cuantum total de aproximativ 139 milioane de euro.

In cadrul aceleiasi etape a sesiunii, au fost depuse 237 de cereri de finantare (in valoare de 191 de milioane de euro), din care, pe langa cele 165 de cereri selectate pentru finantare, au fost declarate eligibile si alte 17 cereri, dar fara finantare, din cauza epuizarii fondurilor disponibile.

Alte 53 de cereri de finantare nu au indeplinit conditiile pentru a fi declarate eligibile (49 proiecte sunt neeligibile si 4 neconforme) si alte doua cereri au fost retrase.

De asemenea, AFIR a publicat Raportul de selectie lunar pentru etapa a III-a, 2022, a submasurii 4.2 (Sprijin pentru investitii noi, extindere si modernizare in procesarea/ marketingul produselor agricole) pentru plante proteaginoase. Pentru investitiile in procesarea, au fost selectate 18 proiecte in valoare de 15,7 milioane de euro, cu care AFIR va incheia in perioada urmatoare contracte de finantare. In total, in aceasta etapa, au fost depuse si evaluate de catre expertii AFIR 36 de proiecte insumand peste 33 de milioane de euro, din care, suplimentar celor 18 proiecte selectate, 7 proiecte au fost declarate eligibile fara finantare, 7 cereri de finantare au fost declarate neeligibile, iar 4 proiecte au fost retrase de catre solicitanti.

In acelasi timp, AFIR a publicat si Raportul de selectie lunar aferent etapei a III, 2022, a submasurii 6.3 (Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici) din zona montana. Avand in vedere solicitarile de finantare depuse si aprobate, fondurile disponibile au fost epuizate integral si astfel ca, dupa finalizarea procesului de evaluare a tuturor celor 119 cereri de finantare depuse in aceasta etapa, 81 de proiecte, in valoare de 1,2 milioane de euro, au fost declarate eligibile fara finantare, si alte 34 de proiecte au declarate neeligibile, 2 neconforme si 2 au fost retrase.

Toate rapoartele de selectie sunt documente publice si poate fi consultate pe pagina oficiala a Agentiei, la sectiunea Rapoarte si Liste, accesand www.afir.info – Rapoarte de selectie.