Agricultura Tehnologie

Corteva Agriscience anunta primii fermieri campioni la rapita

Compania Corteva Agriscience prezinta in fiecare an fermierii campioni la culturile de rapita, floarea-soarelui si porumb, adica acei agricultori care au mizat pe genetica companiei si au obtinut productii foarte bune.

Acest demers are rolul de a prezenta tehnologiile aplicate in diverse zone ale tarii, fapt ce poate fi considerat un exemplu de bune practici in agricultura, precum si de a arata faptul ca un hibrid bine ales poate transforma un an dificil intr-unul productiv.
“A sosit momentul sa dam start prezentarii fermierilor campioni la rapita din 2022. Este o bucurie sa constatam ca acest an a fost unul productiv pentru agricultorii care au ales hibrizi Pioneer, de aceea nu ezitam sa le facem cunoscuta tehnologia aplicata in ferme. Pentru ca ce poate sa-si doreasca un fermier de pe un hectar daca nu productia maxima? Ei bine, daca fermierii care cultivau hibrizi de porumb si floarea-soarelui Pioneer se asteptau la productii maxime, asa se intampla acum si in cazul hibrizilor de rapita. De aceea spunem noi ca in culturile de rapita, asigurarea fiecarui fermier este genetica Pioneer. Fermierii care cultiva hibrizii PT298 si PT303 nu mai au nevoie de asigurare nici la scuturare, nici la seceta sau la inghet. Cei doi hibrizi raspund cerintelor de baza ale fermierilor si demonstreaza capacitatea maxima de productie. Iar acest an ne-a demonstrat faptul ca la hibridul PT303 se pot obtine peste 5 t/ha, iar la PT298 chiar peste 6 t/ha. Suntem compania care ofera genetica performanta, hibrizi care nu fac altceva decat sa multumeasca fermierii din toate colturile lumii. De aceea vreau sa-i felicit pe fermierii care au ales cei doi hibrizi si sa le transmit tuturor agricultorilor urmatorul mesaj: daca vreti sa va asigurati cultura de rapita, impartiti suprafata in doua. Jumatate semanati-o cu PT303 si jumatate cu PT298 si succesul va fi garantat”, a declarat Maria Cirja – Marketing Manager Romania & Moldova.

Primii fermieri campioni din acest an sunt doi tineri care au inteles ca performanta inseamna un hibrid de top si o tehnologie aplicata ca la carte.

Daniel Marius Bocuta este unul dintre primii fermieri campioni ai acestei veri. Acesta a obtinut pe o suprafata de 60 ha o productie de 5.540 kg/ha cu hibridul PT303. Acesta lucreaza 800 ha in localitatea Spiridonesti din judetul Neamt, iar anul acesta a semanat rapita pe 240 ha. “Am recoltat in perioada 13-14 iulie si am obtinut o productie foarte buna pentru acest an. Hibridul PT303 a fost semanat dupa cultura de grau, astfel ca terenul a fost lucrat corespunzator. Am arat, am pregatit terenul cu discul, am efectuat si o trecere cu combinatorul si am semanat la inceputul lunii septembrie. Am fertilizat initial cu ingrasamant complex 18.46.0 – 100 kg/ha, cu100 kg/ha de ingrasamant 0.10.24 si am mai dat 100 litri de azot lichid. Dupa semanat am erbicidat, iar in stadiul de 2-3 frunze am aplicat un insecticid. Am mai fertilizat de doua ori, mai intai la inceput de martie cu 150 kg/ha de uree, dupa care, la aparitia butonului floral, am aplicat nitrocalcar – 200 kg/ha. Pentru a mentine cultura sanatoasa am aplicat la jumatatea lunii martie fungicidul Capartis®, iar al doilea fungicid l-am aplicat la inflorit. Am administrat si doua ingrasaminte foliare, unul pe baza de azot si unul pe baza de fosfor, precum si doua insecticide”, a declarat fermierul campion din judetul Neamt.
Fermierul a mai adaugat ca deja se pregateste pentru campania de toamna si a ales din nou hibridul PT303, precum si hibridul PT298, pentru o suprafata totala de 120 ha.

Un alt fermier campion este tanarul Cosmin Iancu, fermier care lucreaza 1.100 ha in judetul Ilfov. Campania aceasta a semanat rapita pe 220 ha, suprafata destinata exclusiv hibrizilor Pioneer. Pe o suprafata de 35 ha, cu hibridul PT298, a obtinut o productie excelenta, respectiv 5.080 kg/ha.
“Atunci cand vorbim despre tehnologia aplicata unei culturi, trebuie sa incepem cu lucrarile de pregatirea solului. Pentru toate cele 220 ha lucrarea principala a fost aratura, iar faptul ca am avut o buna umiditate in sol in momentul efectuarii lucrarii ne-a permis sa mergem pe acest sistem. Apoi am pregatit terenul cu un agregat de tip terra disc, iar pentru ultima trecere am ales un combinator care a facut ca patul germinativ sa fie pregatit bine spre foarte bine, pentru ca stim ca rapita are nevoie de un teren foarte bine maruntit, avand in vedere dimensiunea semintelor foarte mici. Am inceput semanatul rapitei dupa data de 10 septembrie, dupa ce am avut parte de ploi, respectiv 45 l/mp, ceea ce ne-a permis sa semanam in conditii optime. Am optat pentru densitatea de 50 b.g/mp care a pus in valoare capacitatea de ramificare a hibrizilor Pioneer. A fost utilizat ca tratament samanta insecticidul Lumiposa® 625 FS, care a oferit o foarte buna protectie impotriva puricilor si impotriva Ataliei. In toamna am mai aplicat un erbicid impotriva samulastrei de grau, si intr-o trecere am aplicat un ingrasamant foliar, dar si un biostimulator care a facut ca planta sa intre foarte bine in iarna. In primavara, in ferestrele iernii din luna februarie, a avut loc prima interventie in cultura care a vizat combaterea Ceutorhynchusului si atunci am utilizat un insecticid de contact. Apoi am avut in vedere combaterea buruienilor dicotile si am aplicat Korvetto™, 1 l/ha, deci am avut un lan curat, ceea ce se traduce printr-o productie mai buna la final. De asemenea, in ceea ce priveste combaterea bolilor am aplicat un fungicid, iar apoi am aplicat Inazuma® pentru combaterea gandacului lucios, Meligethes aeneus, in doza de 0,2 kg/ha. In faza de inflorire am aplicat fungicidul Capartis®, in doza de 0.75 litri/ha si concomitent am aplicat un insecticid sistemic care a protejat cultura pe intreg parcursul vegetatiei. In ceea ce priveste fertilizarea, noi aplicam ingrasamintele in ferma dupa ce realizam studiu agrochimic si apoi alegem substantele pe care le administram. Astfel ca la rapita am aplicat in toamna ingrasamantul complex 20.20.0 cu sulf – 200 kg/ha, iar in primavara am mai fertilizat in doua treceri, prima trecere cu uree – 120 kg/ha si a doua cu nitrocalcar – 250 kg/ha”, a precizat fermierul campion din judetul Ilfov.

Tanarul fermier a mai adaugat faptul ca hibridul PT298 este unul stabil, care a avut un parcurs foarte frumos pe intreaga durata a vegetatiei, chiar daca conditiile climaterice au fost destul de delicate, pierderile nu au fost semnificative. Despre celalalt hibrid din cultura sa spune ca PT303 face liniste in sectorul Sclerotiniei si aici productia obtinuta a fost una foarte buna, respectiv in jur de 4.800 kg/ha.